Freelancerin palkkapäivä — "Oho, me unohdettiin maksaa"

Hyvä lukijani,

ihan tähän alkuun vaan tällainen varoitus: Tämä teksti saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää.

Tein yhden keikkatyön ja minulla oli tänään palkkapäivä Taideyliopistossa. Oli tehty syksyllä kirjalliset sopimukset ja kaikki. Palkkio maksettaisiin kahdessa köntässä. Ensimmäinen erä tuli sovitusti marraskuussa ja toisen piti tulla tänään.

Piti. Ei tullut.

Aamulla aloin maksaa laskuja ja tajusin, että palkkio ei ole tullut sovitusti.

No, soitin aamulla hankkeen tuottajalle, joka ystävällisesti alkoi selvittää asiaa. No, jotenkin asiasta jotain tietäviä henkilöitä ei tavoitettu ja niinpä minäkin aloin soitella palkkani perään. Tässä vaiheessa alkoi jo olla selvää, etten koko päivänä varsinaista työtäni ehdi tehdä, vaan tää menee taas tähän soitteluun.

Soitin Taideyliopiston vaihteeseen, josta minua pyydettiin asian tiimoilta mieluiten olemaan yhteydessä sähköpostitse. No, minulle se ei käynyt, sillä tiesin, että sähköpostiin reagoitaisiin liian myöhään. Niinpä sain puhelinnumeron Aalto-yliopistoon, jossa puheluni yhdistettiin palkanlaskentaan, josta kukaan ei vastannut. Puhelu palautui Aallon vaihteeseen ja jätin soittopyynnön, johon ei vastattu.

No, eipä olisi ollut väliksikään, sillä kuulin tuottajalta, että Taideyliopiston palkanlaskenta onkin siirtynyt Certia Oy:lle. Muutos oli tapahtunut vuodenvaihteessa. Tässäpä pieni vinkki Taideyliopiston puhelinvaihteeseen. Teille on taidettu unohtaa kertoa muutoksesta...

No, viimein sain tiedon, että palkkaa en tänään tililleni saa. Minun saamani tiedon mukaan Certia Oy oli ryssinyt palkanmaksuni. Menee maanantaihin.

Certia Oy:n sivuilla lukee:

Vuoden 2019 alusta Certia aloittaa täysin uuden asiakkaan, Taideyliopiston, palvelutuotannon. Certia tuottaa Taideyliopistolle laajan palvelukokonaisuuden, joka kattaa sekä talous- että henkilöstöhallinnon palvelut. Lisäksi Taideyliopisto ottaa käyttöön Certian järjestelmäratkaisut koko palvelukokonaisuuden osalta. Taloushallinnon järjestelmänä on SAP taloushallinto, palkka-ja henkilöstöhallinnon ratkaisuna on Mepco HRM.

Hienot on järjestelmät. Ja varmasti toimivat hyvin. Vielä kun järjestelmät oppisivat maksamaan palkkiot ajallaan.

***

No, mitäpä näistä. Näitähän sattuu. Paitsi, että freelancerille näitä sattuu koko ajan. Palkan ja palkkion perään saa toistuvasti kysellä, olipa kyseessä sitten pieni tai jo vakiintunut toimija.

Minkäänlaisia korvauksia tästä perseilystä ei kuitenkaan makseta. Vastaus on aina, että "voi harmi, unohtui/on uudet järjestelmät/ovat olleet lomalla tai kipeänä. Voi voi, olipa ikävä juttu, mutta maksetaan ensi tilassa."

Mulla meni yksi työpäivä pieleen taas tämän takia ja elän edelleen epävarmuudessa siitä, että onko liksa maanantaina tililläni.

***

Minulla olisi pieni haaste:

Minä haluaisin lähettää Taideyliopistolle ja Certia Oy:lle yhteisvastuullisen 2500 euron laskun tärveltyneestä työpäivästä, freelancerien pitkäänjatkuneesta kyykyttämisestä palkkionmaksussa ja henkisestä kivusta ja erityisesti tämän blogin kommenttiketjussa antamastanne myönteisestä vastauksesta haasteeseen, jolla te molemmat toimijat saatte positiivista julkisuutta, sillä edellämainitun 2500 euroa lahjoitan lyhentämättömänä lasten musiikkikasvatustyöhön "Kuule, minä sävellän" -hankkeeseen. Se on upea hanke, jossa tehdystä työstä tässä odottelen palkkaani.

Toivon sydämestäni, että tartutte tähän haasteeseen ja hoidatte samalla freelancerien palkanmaksuryssinnän viimein kuntoon, ettei tätä enää tapahdu tulevaisuudessa.

Voitte toki myös liittyä ikiaikaiseen freelancereiden kyykyttäjien ketjuun ja kirjoittaa kommentteihin sen klassisen vahingonkorvauksen, joka me aina saadaan:

"Oho, me unohdettiin maksaa."Pasi Lyytikäinen

Kirjoittaja on säveltäjä — niinä päivinä, jolloin ei joudu soittelemaan palkkansa perään

Kommentit

 1. Ai näin tapahtui free-työssä?
  Tämähän on aivan arkipäivää/ -kuukautta palkkatyössä kaupungilla.
  Koko ajan on syytä tarkkailla saataviaan. Juuri huomasin merkittäviä eroja edellisiin kuukausiin.
  Eli, tarkkana pitää olla!

  VastaaPoista
 2. 29 vuotta kaupungilla eikä kertaakaan tarvinnut korjailla yhtään mitään. 1 vuosi liiketoimintasiirtona yksityisellä ja koko ajan pitää olla tarkkana, että onko maksettu oikein tai onko maksettu ollenkaan. Saatiin sentään viime torstaina palkka vaikka vähän myöhässä. Olisi se ollut mielenkiintoista ilmoittaa entiselle työnantajalle, että laskua ei pysty maksamaan kun ei saatu palkkaa ja soittaa samasta asiasta omalle työnantajalle, että nyt tulee maksu vähän myöhässä ja lopulta siirtää käsittely kollegalle kun itse on jäävi.

  VastaaPoista
 3. Tehdystä työstä pitäisi saada riittävä palkka, mutta jos tehdessään tietää ettei saa, niin lannistaako se?
  Pitääkö odottaa niin kauan että saa sitten vanhana taiteilijaeläkkeen. Ja riittäkö se?
  Antti Nylén / Anita Konkka =
  http://hikkaj.blogspot.com/2019/02/kirjailijan-palkka.html

  VastaaPoista
 4. Näemmä freelancerinkin kannattaa tehdä työnsä yrityksen kautta, laskulla. Laskulla on yleensä eräpäivä ja viivästyskorkoa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit