Helsinki ja hölmöläisten matonpidennys — taiteen perusopetuksen rahoitus kuntoon!

Hyvä lukijani,

Helsingin kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Stuba Nikulan esitys Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaostolle antoi eilen 14.12. kylmää kyytiä yhdeksälle helsinkiläiselle musiikkiopistolle ja kahdelle konservatoriolle. Kaikkien taustayhdistysten toiminta-avustuksista leikattiin viisi prosenttia ja siirrettiin osuudet "matalan osallistumisen ja heikon rahoituksen alueille sekä toimijoille, jotka lisäksi tavoittavat taiteen perusopetuksessa muuten aliedustettuja ryhmiä".

Viisi prosenttia juustohöylää musiikkiopistoille kuulostaa vähältä, varsinkin kun rahojen siirtämisen tarkoitus on mitä parhain, se siirretään taiteen perusopetuksen sisällä kohteisiin, jotka todella ovat avustuskorotuksensa ansainneet. Mutta, jos on pysynyt matematiikan tunnilla hereillä vielä ala-asteen kolmannen luokan jälkeenkin, huomaa nopeasti, että näille leikkauksen kohteeksi joutuneille, vakiintuneille toimijoille kyseessä on pikemminkin ranskalainen kaulahöylä.
Kyseisiltä musiikkiopistoilta leikataan yhteensä lähes yhden musiikkiopiston toiminta-avustuksen verran kaupungin tukea. Se on täysin kohtuuton raippa oppilaitoiksille, jotka toimintansa vaikuttavuuteen nähden muutenkin pienin resurssein yrittävät pitää lukukausimaksut kohtuullisina.

Kyseessä on tyylipuhdas hölmöläisten matonpidennys: Jatketaan taiteen perusopetusmattoa toisesta päästä ja leikataan toisesta.

Vaikka päätös on älytön, syy ei ole loppujen lopuksi kaupungin kulttuurijaoston, vaan Helsingin poliittisten päättäjien ja korkeimpien virkamiehien saamattomuuden.

Helsingin kaupungin päättäjät kun suhtautuvat häpeällisen kitsaasti taiteen perusopetukseen lukujen valossa. Vertaillaanpa lukuja naapuripitäjiin.

Taiteen perusopetukseen käytettävä panostus / vuosi / asukas:


Espoo 19,1 euroa 
Vantaa 17,8 euroa
Helsinki 8,2 euroa

Minusta näiden lukujen valossa on päivänselvää, mistä Helsingin ongelmat taiteen perusopetuksen rahoituksessa kumpuavat. On todella törkeää laittaa oppilaitokset tappelemaan keskenään naurettavan alimitotetuista resursseista.

Helsingin päättäjät, kohdelkaa lapsia ja nuoria paremmin! Nostakaa taiteen perusopetukseen käytettävät varat sille kuuluvalle tasolle. Taiteen perusopetus on ansainnut parempaa kuin musiikkiopistoihin kohdistuvia raipaniskuja.

terveisin,

Pasi Lyytikäinen

säveltäjä

Kommentit

  1. Hyvin kirjoitettu, Pasi!

    VastaaPoista
  2. https://reksin.vuodatus.net/lue/2018/01/kulttuurikeskus-ja-tpo-rahoitus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit