Musiikki soikoon edelleen Lapinlahdella!

Hyvä lukijani,

Lapinlahden kunnan palvelulautakunta esittää harkittavaksi Kuopion konservatorion toimipisteen alasajoa. Ymmärrän, että tiukassa taloustilanteessa säästökohtia täytyy etsiä yhä tihentyvällä kammalla, mutta harkintaa täytyy eniten käyttää siinä, mitkä ovat säästösuunnitelmien kokonaisvaikutukset.

Musiikki säästöjen hampaissa

Olen tavannut sanoa päättäjille: Kulttuurista leikkaaminen säästöjen vuoksi on kuin yrittäisi pudottaa painoa leikkaamalla nenän irti. Paino ei juuri putoa, mutta jälki on kamalaa. Tämä Lapinlahden tapaus on paraatiesimerkki. Saamieni tietojen mukaan säästöä lakkauttamalla Kuopion konservatorion järjestämä opetus Lapinlahdella syntyisi 60 000 euroa. Kunnan toimintamenojen ollessa vuoden 2017 talousarviossa 65,4 miljoonaa euroa, voi nopeasti päätellä ettei kuntataloutta pelasta musiikkiopiston lahtaaminen. Ei edes, vaikka niitä olisi kunnassa kymmenen ja kaikki päätettäisiin lakkauttaa.

Katsotaanpa mitä tuolla kunnan panoksella saa. Oppilaita Lapinlahden toimipisteessä on ollut 72 (viimeisin käytössäni ollut tilastotieto v. 2015). Yhteensä oppilaille on annettu 2854 viikkotuntia. Lisäksi konservatorion opettajat ja oppilaat musisoivat säännöllisesti tarjoten esimerkiksi kaudella 2017–2018 seitsemän kaikille maksutonta esitystä Lapinlahden kirjastossa. Lapinlahden toimipiste on perustettu vuonna 2001 ja se on saanut vuodesta 2009 toimintaansa valtionavustusta, sen osuus on noin puolet opetuksen kustannuksista. Mikäli kunta päättää lakkauttaa toimipisteen, tuo valtionosuus otetaan luonnollisesti pois toiminnasta. ”Säästö” on minun nähdäkseni päätön. Säästetään 60 000 euroa ja heitetään samalla pois 60 000 euroa.

Lapinlahden kunta on profiloitunut kulttuuripitäjäksi. Poikkeuksellisen korkeatasoinen ja edelleen jatkuva kulttuurin tekemisen perinne velvoittaa kuntaa vaalimaan ja kehittämään kulttuuripalvelujaan. Konservatorion toimipisteen lakkauttaminen istuu huonosti tähän imagoon, seikka josta takuulla tultaisiin uutisoimaan valtakunnallisissa medioissa. En ole ihan varma, olisiko Lapinlahdella sellaiseen maineen tahrimiseen varaa. Alueella toimii paljon kulttuuriyrittäjiä, joille Lapinlahden kulttuurimyönteisyys on kilpailuvaltti. Kulttuuri on eräs tärkeimmistä, ellei tärkein syy matkailijoiden saapua tänne. Tässä muuten seikka, jossa on vielä paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Kunnan lakisääteisiin tehtäviin kuuluu sivistystoimi ja kulttuuripalvelut sekä taiteen perusopetuksen järjestäminen. Nämä tehtävät korostuvat, mikäli kuntien uusi tehtäväjako toteutuu. Siksi olisi tärkeää, että kulttuuriin kohdistuvat päätökset ovat järkeviä.

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että lähellä olevat harrastukset ovat tärkeä osa lapsiperheitä kuntaan asumaan houkuttelevaa palvelukokonaisuutta. Konservatorion Lapinlahden toimipisteen opetus on suunnattu lapsille ja nuorille ja se on avoinna kaikille. Mikäli opetusta ei enää Lapinlahdella olisi, se muuttuisi harvojen herkuksi. Konservatorion toimipiste on satsaus tulevaan. Lapset eivät vielä pysty puolustamaan asiaansa. Siksi kirjoitin tämän.

Pasi Lyytikäinen

säveltäjä

Teksti on julkaistu 21.9.2017 ilmestyvässä Matti ja Liisa -lehdessä

Kommentit

Suositut tekstit