Näkyvyys, koodisana kusetukselle

Hyvä lukijani,

viime aikoina on tullut huolestuttavan paljon esille tapauksia, joissa taiteilijoita pyydetään ilmaiseksi töihin.

Viimeisin tapaus on Vuosisadan kulttuurigaala, jota järjestävä Life Style Invest Oy on yrittänyt kalastella taiteilijoita esiintymään ilmaiseksi tapahtumassa. Asiasta uutisoi Yle Uutiset. Juttu on luettavissa täältä.

Tätä on tapahtunut aiemminkin. Muun muassa Opetus- ja kulttuuriministeriö lähestyi viime vuonna sarjakuvataiteilija Kaisa Lekaa ja pyysi keikalle ruokapalkalla. Tästä nousi kohu, muun muassa MTV Uutiset tarttui aiheeseen ja nolo asia hoidettiin ministeriön taholta nopeasti kuntoon. Asiasta lisää täältä.

Ilmaistyötä tarjotaan taiteilijoille jatkuvasti. Näitä kaikkia tapauksia yhdistää taikasana näkyvyys.

Vastineeksi keikasta tarjotaan siis näkyvyyttä. Näkyvyydestä on syntynyt uusi rahayksikkö. Ikävä seikka vaan on, ettei näkyvyys kelpaa missään maksuvälineenä. Taiteilija ei voi ostaa kaupasta näkyvyydellä ruokaa lapsilleen. Näkyvyys ei kelpaa myöskään lainanlyhennyksenä tai vuokrana.

Tämä tökerö ilmaiskeikkojen ruinaaminen on suhteellisen uusi ilmiö. Minusta on omituista, että kun keikkailin lapsena eri yhdistysten, yritysten ja yksityisten tilaisuuksissa keikoista aina maksettiin kysymättä ja pyytämättä, ellei kyseessä ollut sitten sukulaisten, lähipiirin tai oman kylän iltamat, joissa mielelläni esiinnyin maksutta. Ilmaiskeikkojen ruinaus alkoi 90-luvun lamasta.

En muista tuolloin koskaan edes kuulleeni käsitteestä näkyvyys.


Vaikka olin vasta 11-vuotias, ei minua yritetty pyytää keikoille ilmaiseksi, saamaan "näkyvyyttä", vaan tilaisuuden järjestäjät maksoivat palkkion itsestäänselvyytenä. Tässä nostalginen kuitti maitoiltamien keikasta.

Mistä tällainen asenteenmuutos taiteilijoita kohtaan voi johtua?

Tässä muutama valistunut arvaus:

1. Tilaaja yrittää venyttää hyväntekeväisyyden käsitettä. Me taiteilijat todella haluamme usein tukea työllämme jotakin hyväntekeväisyyskohdetta. Mutta näissä tapauksissa aloite on ja pitää olla taiteilijoilla. Esimerkiksi Vuosisadan kulttuurigaala, jolla ei kerätä varoja hyväntekeväisyyteen, johon gaalalippu maksaa 300 euroa ja johon järjestävä taho saa julkista tukea, ei ole millään mittarilla hyväntekeväisyyskohde.

2. Kuvitellaan, että taiteilijat tekevät mitä tahansa saadakseen näkyvyyttä. Julkisuus on monissa taideammateissa tärkeä asia. Mutta totuus on se, että ilmaiskeikat poikivat lähinnä lisää ilmaiskeikkoja. Lisäksi on tökeröä ajatella, että yli kaksikymmentä vuotta ammatissaan toiminut taiteilija tarvitsee "mahdollisuuden". Minä luulen, että moni kokenut ja tunnustettu taiteilija vetää tykinkuulan kokoisen herneen nenään siitä, että häntä kohdellaan kuin taidelukiolaista.

3. Tilaaja on ahne ja laiska. Olisi niin paljon helpompaa järjestää suurtapahtumia, jos osalle ei tarvitsisi budjetoida, hankkia ja maksaa palkkoja.

4. "Naapurin tyttö tuli soittamaan ilmaiseksi huilua häihimme." Sekoitetaan ammattilaiset ja harrastaminen ja ystävä- tai sukulaisapu ja työ keskenään.

Arvoisa kollega,

jos sinua pyydetään keikalle ilmaiseksi kannattaa käyttää erään muusikon hyvää neuvoa. Jos väitetään, ettei ole varaa maksaa, voi aina kysyä mitä taitoja tilaaja omaa ja pyytää häntä keikkasumman edestä tekemään työtä sinulle. Se realisoi tilaajalle nopeasti mistä on kyse. Hyväntekeväisyyskeikoissa on ilmaiskeikkaa reilumpi tapa se, että tilaaja maksaa keikasta täyden summan, mutta keikkasumma lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Eräs hyvä neuvo niitä tilanteita varten, jolloin yritetään maksaa olematon summa keikasta, on sanoa: "Ottakaa halvempi." Tämäkin on vanhemman kollegan kullanarvoinen neuvo.

Haluan korostaa: Minua saa edelleenkin kysyä ilmaiseksi esiintymään tai säveltämään vaikkapa kollegoiden, hyväntekeväisyysjärjestöjen, sukulaisten tai tuttavien taholta. Otan oikeuden tarvittaessa kieltäytyä.

Mutta punaista näen, jos joku muu tilaajataho yrittää sössöttää jostain näkyvyydestä tai jauhaa "meillä ei nyt ole varaa maksaa taiteilijoille" -soopaa. Nuo molemmat ovat minun korvissani koodisanoja kusetukselle ja orjatyölle.


Pasi Lyytikäinen

Kirjoittaja on säveltäjä (jolle tärkeää on kuuluvuus, ei näkyvyys)


Edit [lisätty 16.2. klo 9.08]: Esimerkiksi Vuosisadan kulttuurigaala, jolla ei kerätä varoja hyväntekeväisyyteen, johon gaalalippu maksaa 300 euroa ja johon järjestävä taho saa julkista tukea, ei ole millään mittarilla hyväntekeväisyyskohde.
Kommentit

 1. Minä kysyn paljonko kysyjä saa palkkaa. Yleensä näissä tapauksissa kysyjä on kuukausipalkkainen tuottaja. Sama kelpaa minulle.

  VastaaPoista
 2. Tyhjentävästi sanottu. Asiaan vaikuttaa varmasti myös nykytrendi, jossa pinnalle pääsemiseen vaaditaan jonkin Idols/Xfactor/VoF-kilpailun voitto. Ihmiset ajattelevat helposti, että ammattilaisuus syntyy jotenkin siitä, että naama on ollut televisiossa. Tosiasiassa se varsinainen työ vaatii sitten kuitenkin vuosien tai vuosikymmenien ammattitaitoa ja sen jatkuvaa kehittämistä.

  VastaaPoista
 3. Paljonkohan joku taustamuusikko, esim. rumpali tai basisti, saa edes näkyvyyttä?

  VastaaPoista
 4. Koskee myös muita kuin artisteja/säveltäjiä ym. esiintyjiä. Näkyvyyttä vastaan halutaan työsuorituksiaja palveluksia. Yleensä omalla kohdalla on monesti ollut kaikenlaiset toimittajat ja median alalla toimivat, jotka tarjoavat näkyvyyttä sen sijaan että maksaisivat vaaditun satasen.

  VastaaPoista
 5. Ei tarvitse olla edes taiteilija, että nykyään joutuu tekemään ilmaista työtä. Varsinkin nuoria kusetetaan ilmaistöihin saamaan arvokasta kokemusta tai työtodistuksen, jonka avulla voisi hakea niitä oikeita palkkatöitä. Mulle on myös tarjottu mm. käytettyä tavaraa tai pian vanhentuvia tuotteita korvaukseksi työstä. Sitten nämä "työnantajat" huutelevat julkisuudessa kuinka nuorille ei kelpaa työnteko. Parikin suurta nuoria ilmaiseksi työllistävää yritystä ovat olleet ajankohtaisohjelmissa haukkumassa nuoria työttömiä laiskoiksi, kun heillä on ollut vaikeuksia löytää ilmaisduunareita. Ongelma on todellinen, mutta kukaan ei tunnu puuttuvan näiden työnantajien toimintaan...

  VastaaPoista
 6. Mielestäni avautuminen on validia sillä ehdolla ettei ole koskaan ottanut vastaan mitään apurahoja. Koska selvästi vedotaan markkinatalouteen, niin silloin myös tulee muistaa että tuotteella on arvoa vasta kun joku sen ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kato, juuri se esiintymään pyytäminen on tuotteen hankkimisen halua.

   Se, jos siitä ei haluta maksaa, on kokonaan eri asia, jota kutsutaan nimellä ahneus tai siipeily.

   Poista
  2. Markkinatalous ja apurahat eivät liity toisiinsa. Yrityksille ja yrittäjillekin maksetaan tues mitä tukia eri tilanteissa. Maatalouttakin tuetaan, mutta kukaan ei vaadi kaupasta maitoa ja leipää ilmaiseksi.

   Poista
 7. Meillä asia saa joskus tosi humoristisia piirteitä. Puolisoni on ammatiltaan laulaja ja minä valokuvaaja. �� �� �� Ihmiset ihan loukkaantuvat jos olen jättänyt kameran kotiin ja mamma ei ole valmistautunut esiintymään. Joskus joutuu kysymään itseltään että olisiko meitä kutsuttu ollenkaan ilman näitä ominaisuuksia. �� ��.

  VastaaPoista
 8. Asialla tai palvelulla on hinta vasta sitten kun joku sen ostaa. Arvo on sitten erillinen kysymys. Mitä tulee apurahoihin, niin ne myönnetään tietyn projektin toteuttamiseen. Apurahan vastaanottaminen ei millään tavalla vaikuta taiteilijan työn hinnoitteluun tuon hankkeen ulkopuolella.

  VastaaPoista
 9. Just sut halutaan tekeen missä sä oot aika hyvä, näyttämisen halua löytyy, ja ei siitä voi olla kun kiitollinen kun joku haluaa just sut.

  En tiiä miten tän dilemman korjais, ehkä pitäis julkisesti näyttää jotain numeroita et sulla on joku selvä arvo ja sä oot ostettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritä nyt ymmärtää, että se arvo on siinä, että ylipäätään kysytään. Koska raha on arvon mitta, on työstä saatava rahaa.

   Poista
  2. Sä oot perseestä.

   Poista
 10. Taiteilijat ette suinkaan ole ensimmäinen ammattiryhmä kenen palveluja toivotaan saatavan ilmaiseksi...raksaheebot pyydetään kossupalkalla tekemään kaikenlaista pientä ja nopeaa...lastenhoitajat valjastetaan kaitsemaan hääjuhlissa kaikkien pennut...tietonenörtille kannetaan kaikenmaailman vinukat ja ajurit asennettavaksi. No mitä opimme tästä? Ei muusikoita tai taiteilijoita sen kummemmin näissä "hyväntekeväisyyshommissa" orjuuteta kuin muitakaan. Kaikki ollaan samassa veneessä. Mutta se on tosi että kaikki jotka pyytävät ammatti-ihmiseltä nopeita ja helppoja "talkoohommia", eivät arvosta toisen työtä riittävästi.

  VastaaPoista
 11. Anonymokselle kommenttina, että Lyytikäinen puhuu kyllä ihan muusikoiden varsinaisesta esiintymistyöstä, ei mistään pikku palveluksista tai synttärilaulusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiselle kommenttina että yleensä pyydetyt "pikkuhommat" ovat ihan normiduunia eikä mitään synttärilauluja. Se että käyt "näpsäsemässä" "pari" laattaa vessan seinään vie aikaa saman kuin urakoit isommankin kohteen. Niin että mikä on pikkupalvelus kellekin. Muusikot ovat vaan nostaneet tämän lähes kaikkia ammattiryhmiä koskevan "riiston ja orjuuttamisen". Hyvä niin!

   Poista
 12. Tätä hyväksikäyttöä on ollut niin kauan kuin muistan. Näkyvyys-sana on ainakin itselleni jo täysi vitsi. Vuosia sitten tapahtui vastaava, härski hyväksikäyttöyritys. Eräs ohjelmatston johtaja yritti saada minut koe-esiintymään kotiinsa satojen kilometrien päähän, ilmaiseksi tietenkin. Kuulin myöhemmin, että houkutteli kollegoitakin "koe-esiintymään". Kysehän oli kaverin lasten syntymäpäivistä. Yritti vain hankkia ilmaiset esiintyjät. Sanoin hänelle, että olen esiintynyt parikymmentä vuotta ammatikseni ja jos et usko, että osaan hommani, niin goodbye! Viime vuoden puolella tuli viimeisin "saat tästä näkyvyyttä" -kysely, isot messut kyseessä, ajatelkaa! Joo, näkyvyys ei kovin hyvin täytä vatsaa!

  VastaaPoista
 13. Tuttua, tuttua! Uskomatonta miten paljon on ihmisiä jotka teettävät tuttavilla, naapureilla, sukulaisilla yms ilmaista työtä ilman että edes kysyvät hintaa. Olen itse tehnyt lukemattomia tunteja IT-hommia ja neuvontaa, samoin autosähkö- ja elektroniikkatöitä naapureille ja tuttaville joko ilmaiseksi tai naurettavalla korvauksella. Luonne kun on mikä on, introverttina erakkona on mahdotonta hinnoitella omaa työtään. Usein olen tehnyt jonkkin homman jopa ilman korvausta ihan vaan jotta pääsen nopeasti pois ihmisten joukosta. Tämä on tietysti noille ihmisille hyvä, mutta nyt olen tullut siihen pisteeseen etten auta enää ketään enkä juuri muutenkaan ole tekemisissä kenenkään kanssa. Siinähän ihmettelevät kylillä nähtäessä että mikäs nyt kun ei ole sinua näkynyt aikoihin... (no eipä ole joo eikä tule teilläpäin näkymään!) On tietysti oma vika ettei osaa vaatia, mutta silti pidän tuollaisia ihmisiä hemmetin itsekeskeisinä idiootteina, sori vaan.

  VastaaPoista
 14. "Otan oikeuden tarvittaessa kieltäytyä." Tässähän vastaat jo itse itsellesi.

  VastaaPoista
 15. Bändi voi kysyä tilaajalta arviota siitä kuinkahan paljon maksaa esimerkiksi lauantai-iltana tilata paikalle muutamaksi tunniksi 4-5 sähkö- tai putkimiestä.

  VastaaPoista
 16. SO true.. aina kysyjä ei ole mitenkään orjia etsimässä Osa ihmisistä ei vaan ihan aidosti tule ajatelleeksi tätä asiaa kun pyytävät tekemään jotain. Eikä siinä mitään, annan sen ajattelemattomuuden kyllä anteeksi. Mutta toihan on kyllä ihan hyvä periaate että kun puolituttu haluaa ilmaista työtä, josta saan ihan rapsakkaa palkkaa niin voisi kysyä että tuleeko se kaveri vaikka korjaamaan mun mopoa tai jotain muuta sitten.. jos tulee niin sehän on ihan bueno :)

  VastaaPoista
 17. 20 -30 vuotta sitten oli selvää myös, että juuri nuoret tarvitsevat rahaa enenmän kuin muut, koska elämä on edessa. Kesätöistä maksettiin kunnolla jo lukiolaiselle ja niitä oli.
  Kaikki harjoittelut, tukityöt, palkkatyöt pitäisi vain kieltää.

  Kukaan ei maksa kohta palkkaa, koska työntekijöitä saa ilmaiseksi. Hyödyn saajan pitäisi aina maksaa. Ei niin, että verorahoills maksetaan ja yksityinen yrittäjä rikastuu ja vielä urputtaa joka käänteessä muiden laiskuudesta, kun käytännössä ei tee itse mitään omassa firmassa kuin hankkii ilmaistyöntekijöitä.

  VastaaPoista
 18. Taiteen ja kulttuurin tekijöille kuten kirjailijoillehan ei ole koskaan maksettu kunnolla palkkaa. Jos verrataan vaikka joukkuepeleihin.

  Mitäpä jos vaikka Patrik Laine ja Suomen muut pelimiehet alkaisivat vaihteeksi pelata näkyvyyyden takia? Ja maksaisivat itse jokaisen hallin ja kaukalon ja kentän?

  Ei niin että kunta ilmoittaa että yrittäjät ovat löytyneet, jotka kustantavat taas 300 miljoonaa maksavan kompleksin mutta yrittäjiä ei nimetä missään vaiheessa. Tarkoitus on tehdä bisnestä jossa seurat maksavat käyttämisestä. Kunta, kaupunki takaa tämän yrittäjän tulot vaikka 20 vuodeksi takaamalla käyttöasteen jo nyt huonosti halvempien tuntihintojen aikana hoitaneiden seurojen puolesta.

  Yritykset ja julkinen sektori panostaisi kulttuuriin sen mitä on Suomessa panostettu feikkaamiseen ja filmaamiseen ja sovinismiin ja organisoituun väkivaltaan ja hyvä veli kerhoihin ja machokulttuuriin (joukkuepelit). Samaan aikaan kun julkinen sektori törsää miesvaltaisern joukkuepeliin, ollaan esim viime vuonna oltu lyhentämässä yleistä oppivelvollisuutta.

  VastaaPoista
 19. Pakettiauton omistajana olen välttynyt monelta muuttokeikalta pyytämällä vastapalvelukseksi samaa tunti määrää kaveriksi rankametsään, kuin muutossa menee,etukäteen.

  VastaaPoista
 20. Joku kirjoitti turun sanomissa erinomaisen mielipiteen siitä, miten toisen työpanoksen vastaanottajasta on tullut julkisessa sanassa hyväntekijä, vaikka ei maksaisi palkkaa tai palkan maksaisivat veronmaksajat verorahoilla. Kokonaisia yrityksiä pyöritetään näin. Säännöllisin väliajoin ns yrittäjät, jotka todellisuusessa eivät ole yrittäjiä koska yrittäjän riskin kantavat orjat, ylimääräinen työvoimaresurssi, sitten netissä julkaisevat vihan lietsontaa ainoaa nykyään hyväksyttyä kohdetta vastaan, eli työttömiä. Heidän haukkuminen ei ole rasismia tai homofobiaa, vaan hyväksytty.

  Ja sekin on täysin keinotekoinen ja kulttuurin tuote se ajatus, että tietyn ikäinen tarvitsee jotain toisen piikkiin tekemistä tai on syrjäytynyt. Veikkaanpa nykyisen presidenttimme ikäisten miesten vetelehtineen baareissa ja yliopiston kirjoilla toistakymmentä vuotta, vuosikymmeniä, kun taas nykyään pitäisi suoriutua 55 kuukaudessa kun tietoa on enemmän. Aivan kuin nuoria ajettaisiin psyykenlääjkeiden käyttäjiksi samaan aikaan toisessa päässä miessukupolvi saattaa olla vuosikymmeniä eläkkeellä, vaikka ovat ikäluokkaa joka vain kävi töissä, eikä tehnyt toista työpäivää kotona hoiva- tai huolto, muonitustyössä.

  Nykyään on suurta tyhmyyttä ainakaan pariutua tai lisääntyä, koska palkkatyötä ei ole tällekään väestölle.

  VastaaPoista
 21. Mikko Nenonen, kitaristi Kuopio28. helmikuuta 2017 klo 8.29

  Kerroin eräälle kysyjälle kun hän pyysi saada soitonopetusta lapselleen: 30 minuuttia yksityisopetusta on 30€ + ALV24%. Siivous on hieman halvempaa, 60 minuuttia on 25€ ALV sisältyy. haluaisin kotiin siivoiusta 1h20min tätä 30 minuutin tuntia vastaan. Ei tullut siivoamaan eikä tunnille.

  VastaaPoista
 22. Kiitos Pasi, asialinen kirjoitus. Ja hyviä kommentteja ketjussa myös. Tätä ei vaan pysty tajuamaan miksi kukaan ei pysty puuttumaan työn teettämiseen korvauksetta. Muutama kommentoija nosti esille myös nuo ns "hyvää tekevät firmat", joihin pitkään työttömiä olleita viskataan mm kuntouttavaan työtoimintaan. Korvaus on 9e /päivä ja työpäivä on 6-8h. Kuulin eräästäkin firmasta pk-seudulla, mikä teetti työttömillä alihankintatyönä korujen esivalmisteluvaiheita KALEVALA-korulle. Suomalainen lippulaiva sekin. Tuo keissi -Vuosisadan Kulttuurigaala oli kyllä huippunoloa! Ei mitään kunnioitusta. KUKA TEKISI NÄILLE ASIOILE JOTAIN? Kenellä/Keillä on riittävästi valtaa älähtää tästä kunnolla? Sipilä ei ainakaan sit tee.

  VastaaPoista
 23. Ette nyt ihan oikeasti väitä, että soittelemisesta ja laulelemisesta pitäisi jotain oikeaa palkkaakin maksaa? Ymmärrän, että joku haluaa maksaa, mutta yleisesti ottaen ihmiset tekevät noita musiikkihommia siksi, että tykkäävät niistä. Ei kenellekään muullekaan makseta siitä, että harrastelee jotain. Jos ei rahaa tule tarpeeksi, pitäis vissiin tehdä se hommansa paremmin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit