Ääni paineessa ja paperilla

Hyvä lukijani,

tämän viikon aloitti orastava flunssa ja se on kehystänyt kaikkea tekemistäni tällä viikolla. Sävellystyö on sujunut tikkuisesti, mutta muut asiat onneksi ovat edenneet kohtalaisesti.

Eilen olin ihmisten ilmoilla. Aamupäivällä pienen sävellyshetken jälkeen oli palaveri (kyllä, säveltäjienkin pitää osallistua niihin) Sibelius-Akatemiassa ja iltapäivällä olin puhumassa YLE:n Kantapöytä-ohjelman 'Säveltäjänä Suomessa' -sarjassa. Linkki (video) puheenvuorooni ja haastatteluun löytyy täältä.

"Hyvät kuulijat — ja näkijät" Kuva: YLE / Laila Kangas
Tukkoisena puhuminen suorassa lähetyksessä ei ole muuten kivaa. Tarpeeksi nimittäin jännittää muutoinkin. Lääkitsin itseni Buranalla ja juuri ennen lähetystä sain kärsäni auki nenäsumuttimella.

Tämä päivä on pakko ottaa vähän hiljaisemmin. Perkaan sähköpostiani ja hoidan juoksevia asioita. Aivot (jotka tuntuvat olevan tukossa myös) saavat nyt levätä.

Huomenna puhun jälleen Helsingin kaupunginorkesterin Ennakkoluulijoissa ennen illan konserttia. Huilusolistina on legendaarinen Emmanuel Pahud. Entisenä huilistina on todella innostavaa päästä kuulemaan häntä livenä.

***

Toukokuun eräänlainen ammatillinen kohokohta oli viikon visiitti Venetsiaan. Siellä alkoi tuolloin lähinnä kuvataidetapahtumana tunnettu Venetsian biennaali. Tänä vuonna Venetsiassa oli ensimmäistä kertaa Taideyliopiston paviljonki, jonne osallistuimme Taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelman voimin. 7.4. esittelimme toimintaamme moni eri tavoin. Sävelsin tuona päivänä pianisti Kiril Kozlovskille uuden teoksen, jonka hän esitti iltapäivällä prima vista. Kappale esitettiin tämän jälkeen uudelleen, jolloin mukaan liittyi huikean hienolla improvisaatio-osuudella kansanlaulaja Sirkka Kosonen. Teos esitettiin vielä kolmannen kerran, jolloin kaikilla läsnäolleilla oli mahdollisuus osallistua esitykseen.

Viimeiset tahdit Venetsiassa sävelletystä kappaleesta.

Italialaisen Arten toimittaja Alvise Bittente piirsi minut Venetsia Biennalen Suomen paviljongin avajaisissa. Piirros on nähtävissä täällä.

Sävellystyössä. Kuva: Annikka Konttori-Gustafsson

Lopuksi vähän soivaakin musiikkia: Ohessa pianisti Kimmo Ruotsalan esittämänä Venetsiasta paluumatkalla säveltämäni miniatyyri Bartókin hengessä.
Kommentit

Suositut tekstit