Talvinen tarina

Hyvä lukijani,

tammikuu vilahti ohi nopeasti. 

Sutosen kanssa olemme hartaasti toivoneet pientä pakkasta. Sohjossa tarpominen vähän kyllästyttää. Tänä aamuna lumi virkisti ja kävimme pitkällä lenkillä ympäri Vuosaarta.

Sutonen on hangilla elementissään.

Vuosi alkoi kirjoitustöillä. Yritän saada kasaan tohtorintutkintooni kuuluvan kirjallisen työn tämän kevään aikana. Sparrausapua olen saanut muun muassa taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelmasta, jossa tekstejämme viime viikolla ruodittiin.

***

Tekstien kanssa olen pelannut myös tulevan paikkasidonnaisen kamarioopperani kanssa, jonka librettomateriaalia olen kaivanut kansallisarkistosta. Teos tulee ensi syksynä Harakkaan. Saaren päärakennuksella on mielenkiintoinen historia sekä puolustusministeriön kemiallisena koelaitoksena että taiteilijatalona.

Harakan saari ja taiteilijatalo Helsingin edustalla.
Eräs luonnossivu uutta kamarioopperaa varten.

Kansallisarkistossa etsimässä tekstejä oopperalibrettoa varten.

Kuukauden musiikillinen kohokohta minulle oli ehdottomasti Arnold Schönbergin Erwartung -teoksen kuuleminen ja näkeminen Turun konserttitalossa. Sopraano Jenni Lättilä teki uskomattoman hienon työn esittäessään teoksen — ulkoa. Leif Segerstamin johtama Turun kaupunginorkesteri oli iskussaan ja  Ville Saukkosen hieno ohjaus tuki teosta hyvin. 

***

Viime viikon lauantaina oli Balderin salissa sävellyskonserttini, jonka idea oli peräisin Twitteristä, tarkemmin sanottuna Marja-Leena Töyrylältä, jonka aktiivisuuden ansiosta konsertti toteutui. Hauska huomata, että sosiaalinen media voi tuottaa iloa myös reaalielämään. :)

Pasimusiikkia -konsertin käsiohjelma.
Konsertissa esitettiin teoksiani viime vuosilta todellisten huippumuusikkojen, Kiril Kozlovskyn, Eija Räisäsen, Eero Saunamäen ja Mika Väyrysen voimin. Konsertin eräänä numerona oli livesävellys, eli tein konsertin aikana uuden kappaleen, jonka pianisti Kiril Kozlovsky kantaesitti konsertin lopuksi prima vista, eli harjoittelematta.

Yleisöä Balderissa ennen konsertin alkua. Kuva: Octavian Balea

Tyhjät paperit. Sävellystyö edessä. Kuva: Octavian Balea

Yleisö sai esittää toiveensa teoksen sisällöksi. Tällä kertaa haluttiin punkvivahteinen (!) tango. Huu.

Työn ääressä konsertin aikana. Tehtävä veti sävelläjän näköjään vakavaksi. Kuva: Octavian Balea
Valmis sävellys näytti tältä. Kuva: Octavian Balea

Pieni neuvonpito pianisti Kiril Kozlovskyn kanssa ennen kantaesitystä. Kuva: Octavian Balea

Konsertti sujui hyvin ja olin iloinen kuinka ihmiset ja muutama yritysyhteistyökumppanikin lähti mukaan rakentamaan tapahtumaa. Yksin ei tälläisia pystyisi järjestämään. Kiitos kaikille asianosaisille.

***

Torstaina olin kuuntelemassa Helsingin kaupunginorkesterin konserttia. Ohjelmassa oli Stravinskyn nuoruuden teos Scherzo fantastique, joka on eräänlainen sekoitus Rimski-Korsakovia ja Tshaikovskya. Vielä ei tuossa teoksessa ole kuuluvissa Stravinskyn oma ääni, ellei orkestraalista kekseliäisyyttä sellaiseksi lasketa. Rolf Martinssonin upouusi Ich Denke Dein... sopraanolle ja orkesterille oli myös häpeämätöntä romantiikkaa. Monesta muusta samankaltaisesta sävelseposta Martinsson eroaa kuitenkin aseistariisuvan kovalla ammattitaidolla. Tämä on myönnettävä jokaisen, olipa musiikin tyylilajista mitä mieltä tahansa. Sopraano Lisa Larsson oli todella upea laulaja vaativassa tehtävässä. Sibeliuksen ensimmäinen sinfonia oli hauska kuulla livenä pitkästä aikaa. John Storgårds teki tehokkaan ja tarkasti punnitun tulkinnan. Ennen konserttia istahdimme Christian Holmqvistin kanssa Jaani Länsiön luotsaamaan Ennakkoluulijat -ohjelmaan arvuuttelemaan, mitä tuleman pitää.

Jaani Länsiön vieraana Ennakkoluulijat -ohjelmassa. Kuva: YLE/HKO

***

Perjantaina julkistin uuden sävellystyöpajan, joka tulee ensi syksynä Pasimusic-festarille. Se keskittyy mikrotonaalisen musiikin sävellystyöhön. Mikrotonaalisuus tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että että yleensä 12 säveltä käsittävä oktaavi on jaettukin tällä kertaa 24:ään osaan. Työpaja tulee olemaan kansainvälisestikin iso juttu. Uudet teokset tulee esittämään festivaalilla debytoiva MikroEnsemble 4.10.2015. Haku kurssille on parhaillaan käynnissä. Työpajan siantuntijana on säveltäjä Sampo Haapamäki ja tietysti yhtyeen muusikot.

Mikrotonaalisen työpajan esite.

Lähiaikojen isoin juttu on Johannan tohtoroituminen Helsingin yliopistoon. Hänen väitöstilaisuutensa on niinkin pian kuin 14. helmikuuta. Käsityötieteen alaan kuuluvan väitöskirjan nimi on Puku taiteena ja työvälineenä. Näyttämöpuvun merkitys kolmessa oopperaproduktiossa.

Eräänä väitöskirjan aineiston oopperana on Helsinkiin vuodelta 2005, jonka ensi-illasta tulee nyt helmikuussa kuluneeksi kymmenen vuotta.

Helsinkiin-ooppera, 9.kohtaus: Naiset junassa. Jutta Holmberg, Lotten; Petri Bäckström, Antti; Savolaisen Osakunnan Laulajat, Naiset  Kuva: Kimmo Brandt 2005


Kymmenen vuotta? Aika kuluu pelottavan nopeasti.

Kommentit

Suositut tekstit