Minne menet Yleisradio?

Hyvä lukijani,

tämä on avoin kirje Yleisradion johdolle ja sisällöistä päättäville tahoille.


Suomalainen musiikki- ja kulttuuriväki sai viime viikolla kuulopuheiden kautta tiedon, että Yleisradion studiosiipi aiotaan purkaa lähiaikoina. Uutinen koskettaa koko suomalaista musiikkikenttää sekä kuunnelmatuotantoa, sillä rakennuksessa sijaitsevat Ylen musiikkistudiot M1 ja M2 sekä Helsingin ainoa kuunnelmien tekemiseen tarkoitettu studio.

Ylessä halutaan kohdentaa resurssit tulevaisuudessa seinien sijasta toimintaan,

toteaa asiasta Yle-tuotannon johtaja Janne Yli-Äyhö tämän aamun Helsingin Sanomissa.

Vaikka luovat sisällöt ovat tiivistymässä seuraavien vuosien aikana, niin sisältöjohtajana lähden siitä, etteivät suunnitelmat saa muuttaa Ylessä sisällön tekemisen suunnitelmia,

muotoilee puolestaan Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén.

Molemmat ovat lähihistorian valossa väärässä. Sisällöistä nimenomaan on luovuttu.

Studiot eivät ole olleet täydellä käytöllä ainakaan vuosikymmeneen. Yle lakkasi panostamasta nimenomaan musiikin sisältöihin jo toistakymmentä vuotta sitten. Takavuosina maineikkaat suomalaismuusikot tekivät nauhoituksia Yleisradiolle jatkuvasti. Päivittäin. Aamusta iltaan.

Takavuosina Ylellä oli kamarikuoro, joka lakkautettiin.

Ylen kokeilustudio, jolla oli suuri merkitys suomalaisille säveltäjille ja äänitaiteilijoille jätettiin heitteille vuosituhannen vaihteessa ja lopulta lakkautettiin. Tuon studion hedelmät pokkasivat menestystä mm. Prix Italiassa.

Konserttiäänityksiä tehtiin takavuosina runsaasti, mutta taltiointien määrä on polkenut paikoillaan. Muutosta voisi positiiviseen olettaa tapahtuvan etenkin, kun studioaikaa on leikattu niin dramaattisesti vuosien mittaan.

Yleisradio tilaa kamarimusiikkia nykyään olemattoman vähän.

Minusta näyttää pahasti siltä, että Yle on muuttumassa selvästi itse tuotetun laadukkaan ja epäkaupallisen kulttuurin, sivistyksen ja journalismin parista mediataloksi muiden joukkoon.

Alan pikku hiljaa olla samaa mieltä HS:n päätoimittaja Kaius Niemen kanssa:

Aika Ylen tehtävän kirkastamiseksi on käymässä vähiin.

Haluan silti kysyä Yleisradion johdolta:

Mihin konkreettisiin sisällöllisiin toimiin olette ryhtymässä Ylen kulttuuri- ja sivistystehtävässä? Erityisesti minua kiinnostaa edustamaani klassiseen musiikkiin kohdistuvat hankkeet.

Aidosti huolestunein terveisin,

Pasi Lyytikäinen, säveltäjä

(korjaus blogitekstiin 27.2. klo 12.44: Kyseessä ei ole Radiotalo, vaan Yleisradion studiosiipi)


Kommentit

 1. Sain vastaukset, itse asiassa yllättävän nopeasti, Yleisradion johdolta blogikirjoitukseni johdosta, josta kiitokset! Vastaukset tulivat yksityisviesteinä (tarkoitus oli vastata blogiin kuulemma julkisesti, mutta ei onnistunut teknisesti), joten referoin viestejä tässä vain lyhyesti: Viestien pääsisältö on, että Ylen toimintatapa on vuosien mittaan muuttunut ja sitä toki saa kritisoida. Studio-ongelma on todellinen ja sille halutaan etsiä nyt ratkaisua. Päätöksiä ei ole tehty. Mikä tärkeintä, Yle aikoo joka tapauksessa tehdä jatkossakin omia laadukkaita nauhoituksia erityisesti klassisen, jazzin ja kansanmusiikin äärellä, samalla volyymilla kuin aiemminkin. Toivottiin myös muistettavan, ettemme unohtaisi Ylen satsausta Musiikkitaloon ja RSO:hon. Ei, emme unohda. Se on ollut iso juttu, mutta näiden muutosten kourissa on tapahtunut myös kipeitä leikkauksia, jotka ovat kohdistuneet suoraan alaamme. Siksi huoli heräsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli "verkko edellä" -johtaja ei osaa käyttää kommenttipalstaa?

   Poista
  2. http://blogit.yle.fi/avoin-yle/ylen-musiikki-tai-radiodraamatuotanto-ei-lopu-eika-vahene

   terveisin Satu Kurvinen / Yle Draama markkinointi&viestintä

   Poista
  3. Hyvä Pasi Lyytikäinen!

   Olet nostanut esille tärkeän näkökulman. Asia on huolestuttava. M1 ja M2 musiikkistudiot sekä kuunnelmastudiot eivät ole ainoita ainoastaan Helsingissä vaan koko Suomessa! Siksi kyseinen kiinteistö pitäisi oikeastaan suojella Rakennussuojelulain nojalla. Näin saataisiin nopeimmin aikaan kaavamuutos, jolla kaavoitus kerrostalorakentamiseen saadaan kumotuksi ja Yle pääsisi korkeista kiinteistöveroista samalla eroon. Myös keinoja käyttöasteen nostamiseksi ja tilojen markkinoimiseksi ulkopuolisten toimijoiden käyttöön pitäisi todella etsiä - myös aktiivisesti. Tällä hetkessä talossa toimii UMO Jazz-orkesteri. Tämä on hyvä alku. Tilat tarjoaisivat mahdollisuuksia paljon muuhunkin. Kyse on vain tahtotilasta ja nyt tarvitaan luovien alojen yhteenhiileen puhaltamista!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit