Kiusaamisesta

Hyvä lukijani,

Kiusaaminen on hirveä asia. Tapahtui se sitten koulussa, työpaikalla, ystävyyssuhteessa tai kotona.

Tästä lienevät kaikki yhtä mieltä.

Miksi toimimme kuitenkin toisin?

Heti, kun lehdissä uutisoidaan, että joku poliitikko, virkamies tai julkisuuden henkilö on mokannut, lehtien myyntiluvut nousevat.


Kuinka moni on tullut ajatelleeksi, että olemme tässä vuosikymmenien ajan pitäneet kansanhuvina seurata vaikkapa Matti Nykäsen edesottamuksia lehtien sivuilta ja ilkkuen naureskelleet niille?

Siis naureskella miehelle joka sairastaa impulsiivista käytöstä aiheuttavaa aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriötä (ADHD).

Mitäpä luulet, miten lapsi ottaa kotona tällaisen toiseen ihmiseen kohdistuvan asenteen?

***

Minä väitän, että kiusaamisen kitkemisen voisi tehokkaimmin aloittaa meistä aikuisista, "jotka emme koskaan kiusaa".

Kommentit

 1. Tapahtuuko säveltäjärintamalla kiusaamista? Ja jos, niin miten?

  VastaaPoista
 2. Kyllä kai säveltäjäpiireissä ja taidealalla yleensäkin kiusaamista on. Yleisimmin se heijastuu toisten työn, estetiikan tai teknisen tason epäasiallisena kyseenalaistamisena, ehkä myös taiteilijan sulkemisella yhteisöistä eri tavoin. Tällaista kiusaamista on vaikea todentaa, koska kritisointi sinänsä ei tietenkään ole kiusaamista, eikä myöskään se, ettei esimerkiksi joku saa vaikkapa ääniä taidealan luottamustehtäviin tarpeeksi.

  VastaaPoista
 3. Minulla on se käsitys (lähinnä sivusta seuraajana), että kateus panee ihmisen toimimaan eri tavoilla. Joskus huomaamattomasti (ei oteta kantaa toisen saavutuksiin, ollaan hiljaa, ollaan vaiti, katsotaan esim. jotain maalausta. Seisotaan sen edessä vino, torjuva ilme kasvoilla, mutta ei sanota mitään. Täydellinen hiljaisuus on pahinta, se on teoksen tappamista, mitätöimistä.

  Ja jos seisoo selvästi ansiokkaan työn edessä iskee kateus. Se on paha tunne itsellekin. Siitä pääsemiseksi on paras keino mennä suoraan asian ytimeen, mennä tekijän luo, jos hän seisoo lähellä ja tunnustaa tilanne. "Olet tehnyt niin upean teoksen, että olen kateellinen!" Se helpottaa kateellista ja tuntuu mukavalta teoksen tekijästä. Kateus muuttuu rehelliseksi kiitokseksi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit