Festivaalin anatomia

Hyvä lukijani,

istun junassa matkalla Lapinlahdelle. Ensi viikolla käynnistyy Pasimusic-festari Kuopiossa ja Lapinlahdella.

Moni on kysellyt minulta, että mistä ajatus festarista lähti.

Kuten yleensä elämässä, vastaus on monisyinen.
Pasimusic-festivaali Kuopiossa ja Lapinlahdella
18.–21.9. Tervetuloa!Tässäpä festarin anatomia:


1. vartalo:

Kaikki lähti liikkeelle oikeastaan siitä, että ensi torstaina ja perjantaina esitettävä Tori -oopperaperformanssi oli joka tapauksessa tulossa Kuopioon nyt syksyllä. Tämän vartalon ympärille koko festari muodostuu.

2. sielu

Osallistuin viime syksynä Music Finlandin järjestämään nykymusiikin parissa työskenteleville suunnattuun Lentoon! -hankkeeseen. Puhuimme paljon alamme kehittämismahdollisuuksista. Matkalla Lontooseen keskustelin kollegojen kanssa. Silloin nousi mieleen ajatus. Mitäs, jos suomalaisen klassisen ja nykymusiikin esillepano ei olisikaan juuretonta ja kasvotonta, vaan se sidottaisiin vahvasti kulttuuriseen kontekstiin. Silloin muistin kotiseutuni, Halosten taiteilijasuvun, Joonas Kokkosen, Edvin Laineen, Juhani Ahon, Ahti Sonnisen, Karl Collanin ja monet muut. Kaikki heppuja, jotka ovat tunnistaneet juurensa, mutta eivät ole käpertyneet pelkästään sisäänpäinlämpiäviksi kotiseututaiteilijoiksi. Kansainvälisyys ja paikallisuus. Niistä voisi muodostua lyömätön yhdistelmä!

3. kasvot

Mitäpä olisi ihminen ilman kasvoja? Tälle festarille ajattelin lainata omani. Siksi, että festivaali ankkuroituisi johonkin. Jos kaikki menee pieleen, on selkeästi joku, jolla on vastuu. Jos kaikki menee hyvin, on joku jolla on suu kertoa, ketkä kaikki ovat olleet menestystä tekemässä.

4. jalat

Festivaalin jalat ovat kaikki ne ihmiset ja yhteisöt, jotka auttavat festarin liikkeelle. Ilman jalkoja festivaali ei tavoita ihmisiä, eikä sillä ole kykyä toimia.

5. kädet

Festarin kädet ovat kaikki ne lukuisat ihmiset, jotka konkeettisesti auttavat ja tekevät työtä festivaalin eteen. Käsien kautta, festivaali muuttuu sanoista teoiksi.

6. korvat

Festivaalin korvat on yleisö. Festivaalia ei ole ilman yleisöä. Vaikka festarin anatomiassa olisi kaikki muu kunnossa, niin ilman yleisöä se on turha.Tervetuloa festarille! Kaikki yhdeksän tapahtumaa ovat ilmaisia.


Lisätietoja (klikkaa): 
Kommentit

  1. Miten selität sen, että "suomalaisen klassisen ja nykymusiikin esillepano" on vähentynyt Music?Finlandissa? (ent. Fimic) symmetrisesti (about) työntekijöiden määrän kasvun kanssa?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit