Mitä sivistys on?

Hyvä lukijani,

Olen viimeaikoina pohtinut usein, mitä sivistys on. Voi tietysti pitää hyvin sivistymättömänä yritystä määritellä sivistystä, mutta yritän silti.

Sivistys ei mahdu kansien väliin.
Sivistys on minusta:

1.
Sydämen sivistystä: toisten huomioonottamista, kykyä rakastaa lähimmäisiä ja välittää toisista.

2.
Hyviä käytöstapoja: kiitos, ole hyvä ja anteeksi ovat käytöstapojen kivijalkoja. Samoin tervehtiminen. Käytöstapoihin kuuluu miettiä mitä sanoo toisille ja miten.

3.
Avarakatseisuutta: Ihmisillä on erilaisia maailmankatsomuksia. Opi ymmärtämään ja kunnioittamaan toisille tärkeitä ja/tai pyhiä asioita. Sinun ei tarvitse suvaita kaikkia ajatuksia, mutta sinun täytyy suvaita ihmiset, jotka nuo ajatukset lausuvat.

4.
Uteliaisuutta: Tällä tarkoitan laajasti uteliaisuutta asioihin ja ilmiöihin, tietoon, taitoon, yhteisiin asioihin ja kulttuuriin yleensä. (Uteliaisuudella en tarkoita naapurin kyttäämistä.) ;)

5.
Avuliaisuutta: Tämä on yksinkertainen asia. Auta muita aina kun voit.

6.
Pyyteettömyyttä: Tämä on hankala sivistyksen osa-alue nyky-yhteiskunnassamme. Älä auta palkinnon, taivaspaikan tai vastapalveluksen toivossa. Sen ytimenä pidän otetta Fransiscus Assisilaisen rukouksesta: "[Toivon, että] en yrittäisi niin paljon etsiä lohdutusta kuin lohduttaa muita, hakea ymmärtämystä kuin ymmärtää muita, pyytää rakkautta kuin rakastaa muita."

7.
Ahkeruutta: Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta ilman ahkeruutta emme sivisty. Pelkkä uteliaisuus ei riitä. Tarvitaan ahkeruutta ottaa asioista selvää. Tarvitaan myös ahkeruutta tehdä työtä, että pystyisimme auttamaan niitä, jotka apua tarvitsevat.

8.
Rohkeutta: Älä sulje silmiäsi pahalta. Ole rohkea ja puutu epäkohtiin, joita näet. Älä hyväksy kiusaamista, väkivaltaa, ahneutta, valhetta, kiristämistä, pahaa oloa, kurjuutta yms.

9.
Jakamista: Mitä enemmän jaat, sitä enemmän saat.

10.
Kiitollisuutta: Muista olla kiitollinen kaikesta siitä mitä olet saanut muilta ja mitä olet itse saanut aikaan.

11.
Anteeksiantamisen taitoa: Kaikki mokaavat joskus, jotkut vähemmän, jotkut enemmän, jotkut harvoin, jotkut koko ajan. Opi antamaan anteeksi. Älä kuitenkaan ole sinisilmäinen.

12.
Ympäristön kunnioittamista: "Ihmisellä on maailmankaikkeuvessa kusiaisen valtuuvet" – Konsta Pylkkänen Veikko Huovisen romaanissa Havukka-Ahon ajattelija

13.
Tasa-arvoa: Kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Pitäisi olla. Vaikka osaisit elää kuinka nuhteetonta elämää tahansa ja olisit kuinka rikas, sivistynyt, kaunis tai älykäs et ole toista ihmistä arvokkaampi – tai arvottomampi.


Mitä sinusta sivistykseen kuuluu?Kommentit

 1. Minulle tasa-arvolla ja samanarvoisella on vivahde-ero. Ihmiskunta ei koskaan tule olemaan tasa-arvoinen, mutta samanarvoisia olemme kaikki. Tai pitäisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi olettaa, että tasa-arvo kuuluu hänelle itsestään selvänä oikeutena, lahjana joka on vain annettu hänelle. Hän ei ota huomioon, että jos häneltä poistettaisiin jokin kansalaisoikeus (joka on syntynyt tasa-arvovaatimuksista) hän parkaisisi. Koko ihmiskunnan epätasa-arvoisuuteen vetoaminen tuntuu tässä yhteydessä erityisen huonolta argumentilta.

   Tasa-arvo on universaali ihmisoikeus (sekä velvollisuus). Se on sivistystä. Se ei toteudu vielä täydessä mitassaan maailmassa, joten työtä tämän parissa riittää monille. Ne tasa-arvoon liittyvät asiat, jotka on jo saatu kuntoon ovat aina – tai yhä – uhanalaisia, siksi niiden puolella kannattaa olla, ja vastustaa niitä voimia jotka yrittävät uskotella ettei tasa-arvo kysymykset olisi tärkeitä ja kuuluisi sivistykseen.


   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit