Sukupuoliasioita

Hyvä lukijani,

viime päivinä on käyty vilkasta keskustelua klassisen musiikin tasa-arvosta.

Naissopraano Jutta Holmberg antoi minulle palautetta kesällä 2007 Villecrozen musiikkiakatemiassa.
Kuva saattaa olla lavastettu.

Keskustelun laukaisi kapellimestari, säveltäjä Jorma Panulan haastattelu MTV3:lla, jossa hän aikalailla suoraan antoi ymmärtää, ettei naisista ole suuriksi kapellimestareiksi.

"Saahan sitä yrittää", totesi Panula.

Alkoi aikamoinen spekulointi, että mitä ihmettä moisen näkemyksen takana voi olla. Panula ei kuitenkaan ole tiettävästi syrjinyt naisia aikoinaan toimiessaan Sibelius-Akatemian orkesterijohdon professorina. Päinvastoin. Hän on ottanut oppilaikseen lukuisen määrän naisia, jotka ovat tehneet hienoa kansainvälistä uraa. Heitä ovat ainakin Anna-Marie Helsing, Susanna Mälkki ja Eva Ollikainen.

Itsekin ajattelin aluksi, että Panulalla oli vain huono päivä. Hän on aiemminkin täräyttänyt aikalailla kulmikkaita näkemyksiä julkisuudessa.

Mutta lausunnossa Helsingin Sanomille hän vakuutti olevansa tosissaan.

Silloin mulla löi tyhjää.

***

Kunnes:

Eilen luin kuoronjohtaja, sopraano Iida Antolan facebook-päivityksen, joka pysäytti. Hän nosti esiin keskeisen ongelman kulttuurissamme:

Täytyy kyllä omasta kokemuksesta sanoa, että monet naiset yrittääkin, mutta lopettaa heti alkuunsa huomatessaan, että kukaan ei tue tai kannusta tässä opin tiellä. Itse oon kokenut, että Suomessa miehiä kannustetaan tällä alalla paljon enemmän kuin naisia. Miten kiltiksi tytöksi ja potentiaaliseksi perheenäidiksi kasvatettu nainen voisikaan olla yhtä autoritäärinen kuin vanha äkäinen mies? [...] 

[...] ootteko koskaan tulleet ajatelleeksi, että teidän lähipiirin naisista vois jotkut olla nyt paljon paremmin arvostettuja ja menestyneempiä, jos edustaisivat eri sukupuolta? 

Mun mielestä kysymys johtaa paljon syvemmälle: kohtelemmeko me mies- ja naisopiskelijoita samalla tavalla? Odotammeko me heiltä samoja asioita? Onko potentiaalinen äitiys syy siihen, että ei kannata panostaa naisopiskelijoihin tällä alalla? Miksi perheen perustamisen pitäisi olla sellainen asia, joka estää taitavia naisia etenemästä urallaan? Eikö naisistakin voitaisi kasvattaa huikeita Stravinskya johtavia egoisteja?

Iida osuu asian ytimeen. Me hoemme tasa-arvoisuutta, mutta kulttuurimme rakenteissa on paljon sokeita pisteitä, joiden takia tasa-arvosta toteutuu vain osa.

On hienoa, että meillä naisia on päässyt ylimpiin virkoihin ja presidentiksi asti. Yhtä lailla on hienoa, että Jorma Panula on antanut huippuopetusta sukupuoleen katsomatta. Mutta siitä huolimatta meillä on paljon vähättelevää ääneen lausumatonta asennetta naisia kohtaan. Uskon, että pääosin se on tiedostamatonta. Siksi meidän on niin vaikea nähdä sitä.

Jorma Panula sanoi vain ääneen sen, mitä kulttuurimme tiedostamatta edelleen toteuttaa.

Siksi me pillastuimme.


Kommentit

Suositut tekstit