Jiän iänj – video kantaesityksestä


Hyvä lukijani,

oheisesta linkistä löytyy teokseni Jiän Iänj sooloharmonikalle, jonka harmonikkavirtuoosi Mika Väyrynen tilasi minulta vuonna 2012. Teos valmistui syksyllä 2013 ja Mika Väyrynen kantaesitti sen Helsingin musiikkitalon Camerata salissa 31.4.2014. Sen alta löytyy kantaesitystä varten kirjoittamani teosesittely.


klikkaa:
Jiän iänj (The Sound of Ice) – teosesittely

Jiän iänj on sävelletty alkusyksystä 2013. Teoksen tilannut Mika Väyrynen pyysi, että uusi sävellys kommunikoisi tavalla tai toisella romantiikan musiikin kanssa. Tämä oli mielenkiintoinen lähtökohta työlle, ja ensimmäisissä suunnitelmissa minulla oli ideana jopa suorien tyylilainojen käyttö romantiikan ajan säveltäjiltä. Toisin kävi.

Sen sijaan, että olisin lähtenyt leikittelemään tyylipastisseilla, päätin lähestyä aihepiiriä toisin. Innoittajaksi uudelle sävellykselle valitsin romantiikan parhaiden perinteiden mukaisesti luonnon. En kuitenkaan ajatellut maalailla suuria pastoraali- tai merimaisemia, vaan etsin innoittajan rantojen jokakeväisestä ja -syksyisestä äänimaisemasta: jään äänestä. Murtuva jää järven tai meren armoilla pitää kiehtovaa ääntä. Rakenteestaan riippuen se kihisee, kirskuu tai pitää matalaa hädin tuskin kuuluvaa valitusta. Tämä mielikuva erilaisista jään äänistä toimi minulle sävellystyön lähtökohtana. Kuvailevasta ohjelmamusiikista ei ole kyse. Oikeastaan nämä mielikuvat jään äänestä johtivat minut – viimeaikoina enimmäkseen vokaalimusiikkia säveltäneen tekijän – absoluuttisen musiikin äärelle, vahvemmin kuin aikoihin.

Huokaileva jää.

Teoksessa ei siis ole suoria viittauksia romantiikan ajan musiikkiin, mutta siellä on useita jaksoja, joiden elekieli ja ilmaisupaine ovat hyvin läheistä sukua romantiikalle. Tällaisia viitteitä ovat muun muassa soinnin mehevyys (terssien ja sekstien hegemonia), ilmaisupaine, tempoon liittyvät vapaudet, tunteellisuus, herkkyys ja virtuoottisuus ja melodisten ainesten hahmot.

Teoksen nimi on savoa. Se muistuttaa minua lapsuuden keväisistä äänikokemuksista Onkiveden rannalla.

Teos on sävelletty Sibelius-rahaston tuella.

Kommentit

Suositut tekstit