S(u)omen taiteen tulevaisuus

Hyvä lukijani,

murros on tapahtunut äkkiä.

Taide, taiteilijat ja yleisö löytävät yhä useammin toisensa sosiaalisessa mediassa.

Karsastin pitkään sosiaalista mediaa. Suotta.

Alleviivaan: Sosiaalinen media on todella hyvä ympäristö taitelijan ja yleisön vuorovaikutukselle.

Tämä blogi oli minulle oikeastaan alkusysäys some-toiminnalleni. Sitä kautta olen sannut paljon aikaan mielenkiintoisia keskusteluja ja toisaalta blogi on ollut minulle myös tietynlainen säveltäjäpäiväkirja.

***

Viime aikoina olen nivonut taiteellista toimintaani ja siitä tiedottamista yhä vahvemmin someen.

Toiminta alkoi pienimuotoisesti tiedottamalla Oopperaa arjessa -projektin esityksistä. Kampin metroasemalle saapuikin pelkän facebook-viidakkorummun ansiosta iso yleisö. Somen kautta paikalle löysi myös osa perinteisestä mediasta ja esitys uutisoitiinkin laajasti (mm. MTV3, YLERadio1, STT, maakuntalehdet). YLE lähetti myös blogistin paikalle, joka keräsi yleisön kommentteja esityksestä tuoreeltaan.

Yleisöä elokuussa 2011 Kampin metroasemalla

Viime syksynä oli seuraavan askeleen aika. Oopperaa arjessa II – Kohtaus kadulla kantaesitettiin 6.–7.6. Helsingin Esplanadilla ja Kasarmitorilla. Oopperasta tehtiin lyhytelokuvaversio, joka sai viime syyskuussa ensi-iltansa samalla kellonlyömällä Musiikkitalossa ja internetissä osoitteessa: www.kohtaus.com


Tuo hieno kokemus sai pohtimaan sitä, millainen taiteen tulevaisuus somessa on. Tärkeitä keskusteluja aiheesta olen käynyt Katariina Nybergin kanssa, joka on ollut kehittämässä useita taiteenalan some- ja verkkoprojekteja. Hän oli mukana myös Kohtaus kadulla -ensi-illan verkkototeutuksessa.

***

Mielestäni taiteen ja verkon yhdistämisessä on edessään kolme ongelmaa, jotka täytyy ylittää:

1. Taiteen live-esityksien ja verkon mahdollisuuksien portaaton yhdistäminen laajalla skaalalla taiteen ehdoilla. Pelkkä striimaus, verkkosivut tai sosiaalisessa mediassa tiedottaminen ei ole vielä sitä.

2. Tekijänoikeuskysymykset – tässä tarvitaan tekijöiden oikeuksien suojaamiseksi ja mutkattoman jakelun turvaamiseksi paljon uutta ajattelua.

3. Taiteilijat tarvitsevat tulevaisuudessa yhä enemmän rinnalleen luovaa verkko-osaamista ja -palveluja, sillä taiteilijan toiminnan ydin täytyy edelleenkin olla taiteen tekemisessä.

Jos saamme nämä asiat lähitulevaisuudessa kuntoon, saatamme todistaa ennennäkemätöntä taiteen kukoistuskautta.


Kommentit

Suositut tekstit