Siivet


Hyvä lukijani,

aamulla sävelsin eteenpäin Kuopion torille sijoittuvaa seuraavaa Oopperaa arjessa -teosta. Painin parhaillaan erään intonoidun puheosuuden kanssa, jonka olen päätynyt luonnostelemaan seuraavalla tavalla. Jaksossa ei ole säännöllistä pulssia tai säveltasoja, myös rytmit ovat oikeastaan viitteellisiä. Kyseessä on intonoitu Savon murre. Herkullinen libretto on Jouni Tossavaisen käsialaa.

Kun ideat alkavat elää mielessä, ne saavat siivet ja muuttuvat musiikiksi.

Nuottiesimerkki: Pilkkireikien myyntipuheen alku.

Kuten olen aiemmissa postauksissani maininnutkin, parhaillaan on Helsingissä menossa Kansallisoopperan, Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian yhteistyöprojekti 'Kuule, minä sävellän', jossa 12 pääkaupunkiseudun koululaista säveltää uusia teoksia Kansallisoopperan Alminsalissa lauantaina 1.2. klo 13.00 pidettävään konserttiin. Tänä vuonna kyseessä on näyttämömusiikkiprojekti, sillä uudet sävellykset ovat syntyneet kolmeen koreografiaan.

Kun ihmiset ja instituutiot tekevät asioita yhdessä, asiat saavat siivet alleen.

***

MTV3 Uutiset kävi tänään Kansallisoopperassa tutustumassa lasten ja nuorten 'sävellystyömaalle'.Toimittaja: "Kuinka voi osata säveltää, jos ei ole koskaan tehnyt sitä aiemmin?"
Mä: "Tuu kokeilemaan!"
Toimittaja: "Apua, eikä! En mä osaa!"
Mä: "Kaikki osaa, nyt vaan aloitetaan. Mistäs sävelestä lähdetään...?"

Kun ihminen saa kannustusta, hän saa siivet.

***

Eeva Heikkilä Radion sinfoniaorkesterista esitteli huiluja tänään 'Kuule, minä sävellän' -soitinesittelyssä. Sen verran harvemmin näkee ja kuulee yhtäaikaa näin kattavan otoksen huiluperhettä. Muutama nuorista sävelsikin teokseensa tänään mm. piccolo- tai bassohuiluosuuden.

Kun avaa korvansa, ne saavat siivet.

Tänään kuultiin myös käyrätorven esittely ja huomenna on vuorossa klarinetti. Kamariyhtyeemme koko kokoonpano on: huilu, oboe, klarinetti, käyrätorvi, lyömäsoittimet, viulu, sello ja kontrabasso.


Huiluperhe: piccolo (ylh.), puurunkoinen huilu, huilu, alttohuilu, bassohuilu.

Kellopelin äärellä.

'Kuule, minä sävellän' on Jon Deakin New Yorkin filharmonikoissa (Very Young Composers -project) kehittämä metodi, tai oikeastaan filosofia, jonka mukaan kaikissa lapsissa asuu säveltäjä. Projektin tavoitteena on nuotintaa lasten musiikilliset ideat sellaisenaan.

Siinä oikeastaan kaikki.

Aivan. Ajatus kuulostaa liian yksinkertaiselta ollakseen totta. Mutta hyvät keksinnöt ovat yksinkertaisia. Tällä metodilla on syntynyt Suomessakin pian noin 60 uutta lasten ja nuorten sävellystä kamariyhtyeille.

Kuten projektin suomalainen sielu, lehtori Riitta Tikkanen jaksaa muistuttaa: Lasta ei pidä aliarvioida. Hänen ajatuksiaan pitää kuunnella, häntä pitää rohkaista ja hänen luovuuttaan ja ideoitaan kunnioittaa.

Voin allekirjoittaa nuo sanat, ja itse vielä lisäisin:

Kun lapsi oppii uskomaan ideoihinsa, hän saa siivet.

Kommentit

 1. Hei me lennetään!
  Onko tuo musiikkiesimerkki Jonin nuotintama :)
  Muistakaa sitten pyytää Kuopion arvovaltaiset pojat Jyrki&Juho kuuntelemaan oopperaanne, asu vapaa..

  Kuopio,
  Fort-Da

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit