Arkea ja oopperaa (ilman saippuaa).

Hyvä lukijani,

tammiarki on päällä. Se tarkoittaa pitkiä työpäiviä.

Tänään aamulla hoidin juoksevia asioita ja sain lähetettyä materiaalia jatkotutkintoni taiteellisen työn ohjaajalle. Myös jonkinsortin ihmeen kaupalla kirjallinen työ edistyi joulun alla ja loman jälkeen siinä määrin, että sain lähetettyä nivaskan luettavaan myös tutkielman ohjaajalle.

Päivät ovat olleet hyvää sävellysaikaa. Sain vastikään uuden librettomateriaalin kirjailija Jouni Tossavaiselta. Sitä olen lukenut ja maistellut. Leikkinyt tekstillä ja alkanut sommitella asioita yhteen.

Siis säveltänyt.

Tänään oli ensimmäiset harjoitukset tekstin kanssa Sibelius-Akatemiassa. Jouni oli paikalla, samoin solistit Sirkka Kosonen ja Oskari Nokso-Koivisto.

Oskari ja Sirkka tekemässä ensimmäisiä läpilukuja libretosta.

Jouni keskittyy kuuntelemaan.
Libretto istui laulajien suuhun hyvin. Teimme tänään improvisaatioita ja vuorovaikutusharjoitteita. Teoksessa tulee olemaan laajoja improvisaatiojaksoja, jotka suunnittelee Sirkka osana omaa jatkotutkintoaan kansanmusiikin osastolla. Lisäksi laulajat improvisoivat esityksessä myös tekstiä Jounin tekemän sanapankin avulla.

Törmäytimme myös yhteen erilaisia libretonpätkiä eräänlaisiksi duoiksi. Tekstien merkitys vaihteli tekstiparien mukana todella paljon.

***

Viime viikolla alkoi jälleen Kuule, minä sävellän -projekti. Siinä Musiikkitalon toimijat (Sibelius-Akatemia, Radion sinfoniaorkesteri ja Helsngin kaupunginorkesteri) ja Kansallisooppera toteuttavat yhdessä lasten ja nuorten sävellystyöpajan. Tänä vuonna teemana on tanssi. Nuoret säveltävät yhteensä kaksitoista tanssiteosta kolmeen eri koreografiaan. Ohjaajina projektissa on Sibelius-Akatemian opiskelijoita. Ilkka Hammo ja minä olemme mukana tuomassa säveltäjien näkökulmaa projektiin.

Tämä projekti tekee tammikuustani kiireisen, mutta antoisan.

Torstai- ja perjantai-iltana aloitimme työskentelyn Kansallisoopperassa. Mukava porukka, sekä nuoret että akatemian ohjaajat.

Perjantaina saimme esittelykierroksen oopperatalon kulisseihin. Valtava määrä hienoa käsityöläisammattitaitoa!

Ooppera on kyllä taiteen kuningaslaji, jos tällainen henkilökohtainen mielipide sallitaan.

Peruukkeja.

Tutut.
Viime päivät ovat menneet oopperan ja arjen kiehtovalla rajapinnalla...

Kommentit

Suositut tekstit