Joulukalenteri - 6. luukku


Kuudennessa luukussa toivotetaan hyvää itsenäisyyspäivää!Näin itsenäisyyspäivisin muistelen usein niitä viittä ja puolta vuotta, jotka vietin armeijan harmaissa. 

Sillä itsenäisyyspäivä oli soittokunnalle aina vuoden kiireisin keikkapäivä.

Armeijan soitto-oppilaaksi menin suoraan peruskoulusta 15-vuotiaana. Moni puhallinmuusikko on saanut musiikillisen peruskoulutuksensa näkkileivän ja teen voimalla. Säveltäjistä armeijan soitto-oppilaina ovat olleet ainakin B.H.Crusell, H.Nielsen ja A.Korngold.

Soitto-oppilaana ollessani innostuin minäkin säveltämisestä ja ensimmäiset kappaleeni syntyivät sotilasmusiikkikoulussa opiskellessani, satsiopintojen kylkiäisinä. 

***

Monesti olen ajatellut, että vanhoja kurssikavereita olisi mukava nähdä. Ollaan kaikki varmasti turvottu jo niin, ettei kadullakaan tunnistaisi, jos tavattaisiin...

Suurin osa soitto-oppilastovereistani palvelee edelleen sotilassoittokunnissa. 

Vaikka olen vuodesta 1997 suunnannut mielenkiintoni pääsääntöisesti muualle kuin puhallinmusiikkiin, niin kyllä silloin tällöin olen puhallinorkesterillekin kirjoittanut musiikkia. 

Necto sinfoniselle puhallinyhtyeelle kantaesitettiin Kaartin soittokunnan toimesta Jarkko Aaltosen johdolla vuonna 2010 Temppeliaukion kirkossa. Kuriositeettina mainittakoon, että kappale esitettiin Kaartin soittokunnan voimin myös samaisen vuoden itsenäisyyspäivänä osana linnan juhlien kättelymusiikkia.

Vanhasta valokuvalaatikosta löytyi muutama kuva sotilasmuusikkovuosilta.

Soitto-oppilaana pikkujoulukeikalla n. 20 vuotta sitten. Vuosi lienee 1994. Vasemmalla edessä Kimmo Vänskä, hänen takanaan, Tommi Tuovinen, minä huilun varressa ja takanani tuubaan puhkuu Timo Toivonen.

Sotilasmusiikkikoulun majoitustilat. Tällainen oli "kotini" vuosina 1991-1995
Soittokunnassa oppi transponoimaan ja lukemaan monenlaisia käsinkirjoitettuja hieroglyfejä. Kuvassa W.A.Mozartin Turkkilaisen marssin huilustemma in Des (!). Tällainen oli kiva saada prima vistana eteen keikalla...

Vakavana vuonna 1996.

Reserviläisenä Etelä-Libanonissa vuonna 1997 suorittamassa juuri jotakin ilmeisen tärkeää tehtävää...
Tuolloin olin jo Sibelius-Akatemiassa opiskelemassa sävellystä, vasemmalla lyömäsoittaja Mauri Leino.

Ja ennen kaikkea hyvää työpäivää hyvät sotilasmuusikkoystäväni! Muistakaa säännöllisin väliajoin voidella huulia pirtulla, ettei torvet jäädy kiinni, hengessä mukana... ;)

t. res. ylik. Lyytikäinen, sotilassoittajakurssi 42.
Kommentit

Suositut tekstit