Joulukalenteri - 20. luukku


Hyvä lukijani, on aika avata kahdeskymmenes luukku. Se on omistettu pisaroille.

Innostuin kuvaamaan niitä joitakin vuosia sitten, kun sain puolivahingossa otettua kuvan pisaroiden painosta romahtamassa olleesta hämähäkinverkosta. 

Tuo kuva kiehtoo minua edelleen. Sen kompositiossa on jotakin sellaista, jota alituisesti etsin musiikkiini. Kuva tuo minulle myös mieleen romahtavan nuottiviivaston nuotinpäineen.

Pisaroiden painosta romahtava hämähäkinverkko.

Olen kiinnostunut pisaroiden leikistä. Niissä on yhtäaikaa vapautta ja järjestystä. Eräässä sävellyksessäni olen hakenut innoitusta pisaroiden äänistä sateen noustessa. Tämä teos on Lauluja -Sånger Tua Forsströmin runoihin sopraanolle ja pianolle. Sen toisen osan nimi on On puutarhoja sateessa ja sen alussa piano imitoi nousevaa sadetta seuraavalla tavalla (ks. video- ja nuottiesimerkki):


Nuottiesimerkki teoksen Lauluja toisen osan On puutarhoja sateessa alusta.
Kolmannella rivillä oleva pianon pedaalimerkintä pitäisi alkaa jo tahdin 11 puolivälistä.
Pitääpä muistaa korjata se joskus.

Luonto on ollut monille säveltäjille innoittaja. Mutta suoria, luonnon ääniä imitoivia lainauksia on akustisessa klassisessa musiikissa vähän. Ehkä tunnetuimpana (ja banaalimpana) esimerkkinä on erityisesti keskieurooppalaisessa kansanmusiikissa ja varhaisklassismissa runsaasti viljelty alaspäinen "kuk-kuu" -terssi. 

Onkin mielenkiintoista, ettei musiikista kehittynyt entisaikojen kuvataiteen kaltaista luontoa jäljittelevää äänitaidetta. Vasta elektorinisten laitteiden ja äänitallennuksen myötä syntyivät ensimmäiset sävellykset, jossa materiaalina oli konkreettinen ääni. Ensimmäisenä tämänkaltainen säveltäjä oli Luigi Russolo, joka 1910-luvun alkupuolella kehitti konesoittimia, jotka matkivat mm. auton moottoria ja konekivääriä. 

Varsinaisena konkreettisen musiikin isänä pidetään ranskalaista insinööri Pierre Schaefferista, joka toisen maailmansodan jälkeen kokosi ja muokkasi äänittämiään junan ääniä maailmanhistorian ensimmäiseksi nauhateokseksi kappaleessa Étude aux chemis de fer.

Mutta eipä tehdä tästä postauksesta nyt musiikinhistorian oppituntia.

***

Tässä vielä muutamia pisaraikuistuksia kuvien muodossa, mukavaa perjantaita!


Tuulilasissa kiitävät.

Pisaraperhe.

Pisara hajoaa.

Kaunottaret.

Valot ja pisarat.

Pisaramarjat.

Tip.

Koru.

Jäähelmet.

Jäisen pisaran herkkyyttä.

Kommentit

Suositut tekstit