Joulukalenteri - 17.luukku

Hyvä lukijani,

seitsemännessätoista luukussa pohditaan taiteilijan ja Internetin välistä suhdetta ja muistellaan viime kesän ja syksyn oopperaa arjessa II -esityksiä.

Olin eilen puhumassa Taiteilijan verkkonäkyvyys -paneelissa Nyt-liitteen päätoimittaja Jussi Pullisen ja yrittäjä Annu Niemisen kanssa. Puhetta johti DI, yrittäjä Katariina Nyberg.

Olen ollut pitkään skeptinen Internetin mahdollisuuksista taiteen kentällä.

Viimeisen vuoden aikana ajatukseni ovat kuitenkin muuttuneet. Eräs syy siihen on ollut tämän blogin ja FB:n kautta tapahtuva vuoropuhelu yleisön ja kollegojen kanssa.

Toinen syy on se, että syksyllä kokeilemani Internetensi-ilta tuntui toimivalta konseptilta erityisesti pienimuotoisille kokeelliselle projektille. Verkon kautta säveltäjän yleisölle näkymätön työ on mahdollista tehdä näkyväksi, ja toisaalta verkko voi toimia myös esitysareenana.

Tällainen oli minulle viime kesän ja syksyn Oopperaa arjessa II -projekti Kohtaus kadulla, jossa kaupungilla tapahtuneiden live-esitysten lisäksi koostettiin elokuvataltiointi.

Internetensi-illan idea oli se, että Musiikkitalossa ensi-iltaa valkokankaalta seuraavan yleisön lisäksi elokuva sai ensi-iltansa internetissä osoitteessa: www.kohtaus.com

Seuraavassa pieni kuvakavalkadi ensi-illasta, ja lopussa linkit oopperaperformanssin taltiointiin ja sen taustoista kertovaan blogiin. Siispä, ole hyvä:Haastateltavana YLE:n kantapöytä -ohjelmassa elokuvaversion ensi-illan alla. Oikealla sopraano Laura Pyrrö.


Oooperajuliste Musiikkitalossa.

Screenshot Kohtaus kadulla -taltioinnista elokuulta, keskellä sopraano Eija Räisänen (kuvaaja: Minttu Maari Mäntynen)
Yleisö saapuu elokuvaversion ensi-iltaan Musiikkitaloon syyskuussa. (kuva: Octavian Balea)

Hetki ennen elokuvaversion ensi-iltaa. (kuva: Octavian Balea)
Ensi-illan jälkeistä keskustelua nähdystä ja kuullusta. (kuva: Octavian Balea)


Yleisöä elokuun esityksessä. (kuva: Johanna Oksanen-Lyytikäinen)
Luonnosesimerkki: Oopperaa arjessa partituurin varhaisversiosta.

Oopperaa arjessa elokuvataltioinnin voi katsoa seuraavasta linkistä:


Tai täältä: www.kohtaus.com

Oopperaprojektin taustoihin ja työprosesseihin voi tutustua puolestaan täältä.

Kommentit

Suositut tekstit