Pasin spelttisämpylät - takuuvarma ohje

Hyvä lukijani,

kuten olen aiemmin maininnut, teen aika paljon leipää itse kotona. Leivän teosta on tullut siinä määrin tapa, että oikeastaan kaupasta ostamme enää näkkäriä, silloin kun en ehdi tai jaksa leipoa.

Tänä iltana (1.10.2013) leivottuja sämpylöitä

Olen aiemmin tässä blogissani julkaissut juureen tehdyn leivän ohjeen. Se on valmistustavaltaan hidas. Arjen keskellä ei aina tod. malta odottaa juuren käymistä ja pitkiä kohotusaikoja, joten tässä sämpyläohje joka sopii kiireen keskellekin. Tämä ohje on tehty sähköuunia varten, johon pienillä kikoilla loihdimme kiviarinauunin olosuhteet.

Pasin spelttisämpylät:

ainekset:

1/2 litraa n. 35-asteista vettä
30 grammaa hiivaa
ruokalusikallinen hunajaa, fariinisokeria tai ruokosokeria
noin 10 desilitraa spelttitäysjyväjauhoja
puoli ruokalusikallista merisuolaa
puoli desiä oliiviöljyä

lisäksi tarvitset:

iso kulho
desimitta
suihkepullo (uunin kostutttamiseen)
(leivinpaperi)
puhdas uunipelti

Ota iso kulho. Liuota hiiva lämmitettyyn veteen. Lisää hunaja (tai sokeri). Lisää vähitellen noin kymmenen desilitraa spelttitäysjyväjauhoja. Huomaa, että määrä vaihtelee jauhojen mukaan. Päämääränä on kimmoisa, mutta ei missään nimessä kuiva taikina. Mieluummin liian vähän kuin liikaa jauhoja. Vaivaa taikinaa niin kauan, että se on kimmoisa. Lisää suola vasta tässä vaiheessa. Suola sitoo nestettä, joten taikina voi olla löysähkö. Jatka hetki vielä taikinan vaivaamista ja lisää loppuvaiheessa öljy. Sopiva vaivausaika on yhteensä noin 10 minuuttia.

Laita taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan (mikroaaltouuni on hyvä tähän). Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia, mieluummin tunnin.

Laita nyt uuni lämpenemään 250 asteeseen. Laita uuniin myös uunipelti lämpiämään, ilman leivinpaperia.

Ota kohonnut taikina ja jaa se 16 osaan, joista pyörittelet sämpylöitä. Laita sämpylät kohoamaan leivinpaperin tai jauhotetun pöydän päälle liinan alle siksi aikaa, kun uuni lämpiää.

Kun uuni on lämmennyt, ota kuuma pelti uunista ja nostele varovasti kohonneet sämpylät pellille. Huom! Älä käytä leivinpaperia paistaessa. Vedä terävällä veitsellä syvät viillot sämpylöihin.

Paista sämpylät kahdessa erässä.

Suihkuta suihkepullosta puhdasta vettä runsaasti uuniin. Nosta kuuma sämpyläpelti uuniin. Sulje luukku. Nyt olet loihtinut sähköuuniisi kiviarinauunin olosuhteet.
Suihkuttamalla vettä uuniin, saat aikaan kiviarinauunin olosuhteet

Viiden paistominuutin jälkeen avaa hetkeksi uunin luukku, että ylimääräinen kosteus pääsee uunista pois ja sämpylihin tulee rapea pinta. Sulje luukku.

Sämpylät paistetaan uunissa ilman leivinpaperia
Toista tämä toimenpide kymmenen minuutin paistoajan jälkeen.

Paista sämpylöitä vielä viisi minuuttia. Yhteensä viisitoista minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on kullanruskea.

Sämpylät eivät kaikkien luulojen vastaisesti tartu peltiin.
Nosta pelti uunista. Laita toinen satsi uuniin ja toista samat vaiheet kuin ensimmäisen satsin paistossa.

Syö kirnuvoin kanssa.
Ps. Hyvästä leivästä lähtee hyvä ääni...

Kommentit

Suositut tekstit