Pelastetaan Vanhan musiikkisali!

Hyvä lukijani,

tänään luin järkyttävän uutisen Helsingin Sanomista. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on häätämässä omaa musiikkitoimintaansa Vanhalta ylioppilastalolta pois. Syynä on, että Vanha ylioppilastalo halutaan muuhun käyttöön, toisin sanoen tahkoamaan lisää taloudellista voittoa HYY:lle.

Vanhan musiikkisalissa toimintaansa harjoittaa muun muassa Ylioppilaskunnan Soittajat, Ylioppilaskunnan Laulajat ja Akademiska sångföreningen ja Akademiska Damkören Lyran.

Ylioppilaskunnan Soittajat, kuva: Jakke Nikkarinen
Ne kaikki ovat yli sata vuotta sitten perustettuja, perinteikkäitä kokoonpanoja. Niiden kansallinen merkitys on ollut ja on edelleen vertaansa vailla. Mutta mikä tärkeintä, ne ovat tarjonneet ylioppilaskunnan piirissä mahdollisuuden korkeatasoiseen musiikin harjoittamiseen.

Nämä kokoonpanot ovat myös tilanneet ja kantaesittäneet runsaasti suomalaista musiikkia, joten niillä on suuri merkitys myös maamme luovalle säveltaiteelle.

Ymmärtäisin jotenkin häätöuhan, jos näiden kokoonpanojen toiminta olisi hiipumassa. Mutta päinvastoin. Toiminta on resursseihin nähden hämmästyttävän korkeatasoista ja kansainvälistäkin.

Esimerkiksi Ylioppilaskunnan laulajat esiintyy Pietari Inkisen johdolla Münchenin filharmonikkojen kanssa toukokuussa. Ylioppilaskunnan soittajat puolestaan tekevät toukokuussa konserttikiertueen Suomessa ohjelmistossaan muun muassa Britteniä, Verdiä ja Brahmsin 3. sinfonia. Akademiska Damkören Lyran oli puolestaan kiertueella Belgiassa maaliskuussa, muutaman tapahtuman vain mainitakseni.

Kaikkien näiden kokoonpanojen tahto on jatkaa musiikkitoimintaa Vanhan musiikkisalissa.

Ei siksi, että tila on akustisesti erityisen hyvä.

Ei siksi, että kokoonpanot haluaisivat heittäytyä tahallaan hankalaksi.

Vaan siksi, että nämä kokoonpanot arvostavat perinteitään ja pitävät tärkeänä sitä, että heidän toimintansa on näkyvästi ylioppilaskuntaan sidoksissa.

Ylioppilaskunnan musiikkikorporaatiot ovat toimineet Vanhan ylioppilaskunnan musiikkisalissa vuodesta 1870 alkaen.

Tilanne on mieletön. Sivistysyliopiston ylioppilaskunnan pitäisi kaiken järjen mukaan yrittää pitää kiinni tällaisesta toiminnasta ja arvoista.

Nyt kulttuuritoiminta Vanhalla ylioppilastalolla nähdään ilmeisesti riippana.

***

Hyvät Helsingin ylioppilaskunnan hallituksen ja edustajiston jäsenet!

Lukekaa tarkasti, mitä Vanhan ylioppilaskunnan julkisivuun on kirjoitettu, ennenkuin pistätte rakennuksen jauhamaan rahaa.


Spei suae patria dedit


Suotavaa olisi myös lukea HYY:n omat säännöt ja sieltä pykälä 59, joka koskee Vanhan ylioppilastalon käyttöä:

§ 59: Kiinteistötaloudessa on ylioppilaskunnan kiinnitettävä erityistä huomiota Vanhan ylioppilastalon perinteiden säilyttämiseen sekä siellä tapahtuvan ylioppilaskunnan ja eri ylioppilasjärjestöjen toiminnan turvaamiseen.

***

Minä olen valmis puolustamaan Vanhan ylioppilastalon musiikkitoimintaa ja ylioppilaskunnan kulttuuriarvoja. Onko muita? Mitä keksitään? Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan.

Pasi Lyytikäinen, säveltäjä

Päivitys 2.2.2015: Asia eteni Helsingin hallinto-oikeuteen, jonka mukaan häätö oli lain ja HYY:n sääntöjen vastainen. Päätös on lainvoimainen. Kulttuuri palaa Vanhalle!

Eläköön!

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit