Unen ja valveen rajalla

Hyvä lukijani,

vapaa viikonloppu.

Eilinen päivä meni lähinnä nukkuessa. Olisi pitänyt siivota, mutta siihen ei ollut minkäänlaisia voimia.

Tänä aamuna heräsin virkeämpänä kuin aikoihin. Unen ja valveen rajamailla sain muutamia varteenotettavia musiikillisia ideoita tulevia teoksia varten.

Minulle parasta työaikaa olisivat varhaisaamut.

Vuosina 2003–2007 päivärytmini olikin erittäin aamupainotteinen. Heräsin viiden aikoihin säveltämään ja lopettelin alkuiltapäivästä. Aamun hiljaiset tunnit olivat loistavaa työaikaa. 


Työrytmin vaihtuminen normaaliksi johtui - yllätys yllätys - liian vähäiseksi jääneestä yöunesta. Liian harvoin oli mahdollista mennä nukkumaan ajoissa.

Tuohon rytmiin palaaminen tuntuisi nyt mahdottomalta. Minun on nykyään todella hankala päästä ylös ennen seitsemää. 

***

Olen parhaimmillani heti levon jälkeen. Siksi työhuoneellani on sänky. Jos väsyn, nukun pienet tirsat ja jatkan töitä levänneenä. Moni sävellykseen päätynyt idea on syntynyt aivan unen ja valveen rajamailla - kuitenkin selkeästi valvetilassa. 

Unessa en ole koskaan kuullut musiikkia - ellei painajaisia lasketa.

Eräässä painajaisessa, jonka näin juuri Helsinkiin-oopperan sävellystyön jälkeen, olin säveltänyt uuden oopperan. Se muka kantaesitettiin rekan lavalla Jyväskylässä. Teoksen alettua tajusin, että musiikki oli yks'yhteen samaa kuin Helsinkiin-oopperassa. Yritin kauhuissani saada esityksen keskeytymään...

Mereltä nouseva sumu lyhtyjen kajeessa.
Eilisiltana mereltä nousi hieno sumu, joka houkutteli lähikaduille kuvaamaan. Omat hetket kameran kanssa ovat tulleet tärkeiksi kesästä alkaen. Minulla ei oikeastaan koskaan ole ollut erityisen visuaalista suhdetta maailmaan. Siksi kuvaaminen on nyt tuntunut erityisen jännittävältä. Ihan uusi ulottuvuus ajatteluuni. Siitä olen iloinnut.

***

Tänään oli muuten siivouspäivä. Se ei ole meidän perheen laji. Mutta ainakin kaikkien äänet ovat nyt huolellisesti avattu...

Kommentit

  1. =Ilolla seuraan visuaalisen suhteesi kehittymistä. Ja kiitos tästä vanhan muinaisen oman havainnon esiin herättävästä noutsista. Päiväunet takaisin päivärytmiini.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Anne! Päiväunet yritän ottaa mahdollisimman usein työviikollakin. Se parantaa huimasti työtehoa. Olen aina haaveillut, että kaupungilla olisi erityisiä lepohuoneita, jonne voisi pistäytyä pientä maksua vastaan ottamaan torkut. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit