Taiteilijan vapaus

Terve,

olet varmaan kuullut joskus puhuttavan taiteilijan vapaudesta. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä kyynisemmin suhtaudun sanaan 'vapaus'. Yleensä tuota sanaa käytetään juuri niissä yhteyksissä, joissa vapautta ei ole nähtykään.

Juuri nyt tuntuu siltä, että se koskee erityisesti taiteilijan vapautta. Seuraavassa omakohtainen esimerkki:

Halusin säveltää tänään, mutta

juoksevat asiat ovat vieneet työpäivästäni tänään viisi tuntia. Saldona kaksitoista lähetettyä sähköpostiviestiä, joiden aihepiirit ovat vaihdelleet hotellivarauksista tiedotukseen ja opetuksesta taiteellisen tutkimuksen artikkeliin. Pari, kolme puhelua, tutkimusartikkelin viimeistelyä, jne. Nyt olen naatti ja ajatus sävellystyön aloittamisesta tänään oikeastaan enää ahdistaa.

Kuulostaa aika hiton vähän vapaudelta, vai mitä.

Ok, olen saanut itse päättää, missä järjestyksessä työni teen, mutta sillä ei oikeastaan ole mitään väliä, koska jatkuva deadline- ja paperityö-sähköposti-puristus pitää työpäivät täysinä.

Joku voisi tietysti kysyä, onko pakko? 

Ei tietysti, mutta sitten ei tule leipääkään pöytään. Ja säveltäminen ja siihen liittyvä tutkimus on kaikesta huolimatta intohimoni. En vaan ole keksinyt miten voisin työssäni pelkästään keskittyä sävellystyöhön ja tutkimukseen. 

Pitäisi varmaan säästää suolarahat ja ryhtyä mystiseksi kalastaja-metsästäjä-erakkosäveltäjäksi, vetäytyä säveltämään jonnekin erämaahan (vaikka sinne Koilliskairaan).

Säveltäjäerakko.
Oikeasti olisin surkea erakko. Viihtyisin ihmisten parissa liiankin hyvin (siitä lienee fb-aktiivisuuteni hyvä esimerkki). Säveltäjälle olisi eduksi rakastaa yksinäisyyttä vähän enemmmän.

Mutta lohdutukseksi siis niille, jotka miettivät, että olisiko sittenkin pitänyt kouluttaa itsensä haaveammattiin: 

Kaikissa ammateissa on puolensa - myös huonot puolensa. 

"Taiteilijan vapaus" on iso myytti. Samalla tavalla mekin tuskailemme kasaantuvien töiden, paperihommien, verottajan, varhaisten syysaamujen, masennusten, lasten kasvatuksen, työ- ja vapaa-ajan hämärtymisen, parisuhteen haasteiden, supermarkettien, siivoamisen, infernaalisen kiireen ja jatkuvan riittämättömyyden tunteen hetteikössä.Kommentit

Suositut tekstit