Syksyn säveliä


Hyvä lukijani,

olemme syksyn ytimessä.

Eilen näyttäytyi syysaurinko ja taiteilijatalon pihapuu loisti kauniissa väreissä. Tänään onkin ollut sitten huomattavasti tuimempi syysilma. Mereltä puhaltaa sadetuuli parhaillaan puuskittain vettä ja riisuu armotta lehtipuita.

Taiteilijatalon pihapuun lehvästöä syysauringossa.

Viikko käynnistyi harjoitusten merkeissä.

Moskovan syksy -festivaali lähestyy. Tänään kävin festariin liittyen kuuntelemassa ensimmäisiä harjoituksia.

Pianisti Helga Karen soitti minulle läpi soolopianokappaleeni Coma (Kooma), jonka hän esittää Moskovassa 18.11.

Harjoitukset ovat aina jänniä tilanteita. En ole aiemmin tavannut Helgaa tai kuullut hänen soittoaan. 

Helgaa jännitti ja minua jännitti. Sivunkääntäjänä harjoituksissa toiminutta sopraano Anni Niemelääkin taisi jännittää. Pianokin olisi varmaan jännittänyt, jos olisi osannut…

Helga Karen soittaa Comaa 
Helga soitti todella hienosti, vaikka teoksen harjoitusprosessi onkin vielä kesken. Monia asioita hän oli treenannut jo huikaisevan hyvään kuntoon. Eräs sellainen oli teoksen keskivaiheilla oleva pieniä nopeita, ikäänkuin eritavoin liukuvia sävelkimppuja sisältävä jakso. Vaikutuin. Teos on nimittäin tosi haastava. Siitä antaa osviittaa seuraava kuvakin... 

Muusikkohuumoria: Helga kommentoi "koomapotilaan" tilaa teoksen lopputahdin perään. :)

Anni Niemelän kanssa kävimme myös nopeasti läpi Moskovassa kantaesitettävän Chamber Vocalisen lauluosuuden erikoistekniikoita. Nekin harjoitukset alkavat myös tällä viikolla.

***

Coma on sävelletty vuonna 2003, juuri ennen Helsinkiin-oopperan sävellystyön alkua. Teos on Mirka Viitalan tilaus ja hän kantaesitti sen Berliinissä huhtikuussa 2004. Mirka teki myös taltioinnin Yleisradiolle  kappaleesta samana keväänä.

Sen jälkeen Comaa on esitetty harvakseltaan, muun muassa Mäntän musiikkijuhlilla 2005 ja Kallio-Kuninkalan XII musiikkifestivaalilla 2007 Zagrosin järjestämässä sävellyskonsertissani.

Pianistien kurssitutkintovaatimuksissa Coma on sijoitettu B-tutkinto-ohjelmistoon. Teoksen on kustantanut Fennica Gehrman, josta nuottia voi halutessaan tiedustella.

Syyslehti kuin sydän

Hyvä lukijani, nyt on kiitoksen paikka. Syyskuussa blogissani vierailtiin ennätysmäisen paljon, reilusti yli 5000 kertaa. Kiitokset aktiivisuudestanne ja hyvistä blogin kehittämisehdotuksista, joita olen saanut tämän blogin kommenttien, facebookin ja sähköpostin kautta. Otan edelleen mielelläni palautetta vastaan.


Kommentit

Suositut tekstit