Hämärät himmelit - käsikirjoituksia ja esityksiä


Hyvä lukijani,

lokakuussa on Tampereella ja Helsingissä muutamia kamarimusiikkisävellysteni esityksiä. Eero Saunamäki 14.10 Tampereella taidemuseo Willa Macissa esittää soolonokkahuilusarjastani Minimalto ensimmäisen ja viimeisen osan. Sama konserttiohjelma esitetään Helsingissä sunnuntaina 21.10.

Jutta Holmberg, sopraano; Miika Jämsä, sello ja Kirsti Vartiainen, harppu esittävät niin ikään 21.10. Tampere Filharmonian kamarimusiikkisarjassa vuonna 2007 valmistuneen teokseni Hämärät himmelit - Les Mobiles Noirs. 

***

Hämärät himmelit on sävelletty kesällä 2007, kun osallistuin Betsy Jolasin mestarikurssille Académie musicale de Villecrozessa, Ranskan Provencessa. Hämärien himmelien sävellysprosessi oli poikkeuksellisen intensiivinen.

Aikaa uuden teoksen säveltämiselle annettiin häviävän vähän. Tieto mestarikurssivalinnasta tuli erittäin myöhään, vain viikkoa ennen session alkua. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että pystyin aloittamaan sävellystyön vasta Ranskaan lähtiessäni.

Villecrozen resurssit olivat säveltäjän näkökulmasta hyvät. Sain tuoda kolme muusikkoa Suomesta mukanani Ranskaan. Mukaan lähtivät sopraano Jutta Holmberg, sellisti Seeli Toivio ja harpisti Lily-Marlene Puusepp, jotka myös kantaesittivät teoksen.

Parasta tuon Ranskan viikon aikana oli se, että muusikot olivat hyvin käytettävissä koko viikon ajan ja uusien tekniikoiden testaaminen onnistui hyvin.

Hämärät himmelit oli ensimmäinen teoksistani, jossa hyödynsin erityyppisiä hälyjä keskeisenä osana musiikkiani. Asia, joka muotoutui sävellyksen tohtoriopintojeni keskeiseksi juonteeksi.

Muusikoiden työmäärä nousi tuolla viikolla todella suureksi. Harpisti Lily-Marlene Puusepp teki usein muistaakseni 14 tunnin päiviä. Huh.


Yläpuolella: Hämärien himmelien ensimmäinen sivu - käsikirjoitus ja painettu versio 
(kust. Fennica Gehrman) Nuottiesimerkit saa klikkaamalla suurennettua.

Käytössäni oli makuuhuone ja työhuone, jossa oli soittimena spinetti (!) 1700-luvulta. Tuo viehkoääninen, mutta helposti rämisevä soitin vaikutti aika paljonkin sävellystyöhöni. Varsinkin harppuosuuteen eksyi paljon spinetin tapaan heliseviä ja rämiseviä tekstuureja.

Villecrozen musiikkiakatemia sijaitsee viehättävässä keskiaikaisessa kaupunkikartanossa, johon eräs varakas musiikinystävä viime vuosisadan loppupuolella päätti perustaa yksityisen musiikkiakatemian.


Yläpuolella: Hämärien himmelien käsikirjoituksen taakse tehtyjä sellotekniikkaan liittyviä muistiinpanoja sävellystyön tueksi.

Viidessä päivässä sävelletty teos sai alkunsa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 19.6.2007 ja valmistui 23.6. ja kantaesitys oli 29.6. Villecrozessa. 

Kuvassa sellisti Seeli Toivio ja harpisti Lily-Marlene Puusepp

Säveltäjän ammatti on oikeasti vaarallinen, sillä sopraanot ovat tunnettuja suorasta palautteestaan. Ei kannata kirjoittaa epämukavia sävelkulkuja... :-P  Kuvassa Jutta Holmberg ja allekirjoittanut


Tässä vielä tiedot 21.10. Tampere Filharmonian konsertista:


Su 21.10. klo 15 Tampere-talon Pieni sali

Arnold Schönberg: Fantasia op. 47
Katri Nikkanen, viulu ja Anna-Mari Murdvee, piano
Erkki Salmenhaara: Leggenda per arpa

Kaija Saariaho: Il PleutKaija Saariaho: Die Aussicht
Pasi Lyytikäinen: Hämärät himmelit
Jean Sibelius (sov. J. Jalas): Berceuse Myrsky-sarjasta
Kaija Saariaho: Mirandas lament
Kaija Saariaho: Ariels Hail
Jutta Holmberg, sopraano, Annaleena Puhto, huilu, Heidi Kuula, viulu, Marianne Hautakangas, alttoviulu, Miika Jämsä, sello, Kirsti Vartiainen, harppu
Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto Es-duuri op. 74 ”Harppu”
Jaana Haanterä, Heidi Kuula, viulu, Heili Hannikainen, alttoviulu, Maija Juuti, sello

- Liput alk. 9/6 €

Kommentit

Suositut tekstit