Äänestä asiaa

Äänipaljouden keskellä työskentelevä säveltäjä keskittyy tänään antamaan yhden ainoan äänen.

Ja kuten työssänikin, toivon, että ääni menee oikeaan paikaan.

Säveltäjä antaa äänen

Ihan helppoa äänestäminen ei ole kaltaiselleni 'toisaalta ja toisaalta' -miehelle.

Tunnen olevani ääriradikaali konsensusmies. Minun mielestäni toimiva yhteiskunta syntyy ainoastaan sillä, että pidämme toisemme samassa veneessä.

Tahdon, että kuntiin syntyy menestyviä yrityksiä, jotka tuovat työpaikkoja. Ellei ole työtä ja yrittämistä, ei ole verotuloja.

Riskinottaja ansaitsee palkkion menestyksestään. Mutta niin ansaitsevat työläisetkin, jotka antavat panoksensa menestykseen. Työläisen menestyksestä ja hyvinvoinnista eivät markkinat ole luontaisesti tarpeeksi kiinnostuneet. Siihen tarvitaan markkinoiden säätelyä.

Kaikkea ei voi mitata markkinoilla. Ottamatta kantaa palveluiden tuottamistapaan vanhuksia, opiskelevaa nuorisoa, lapsia ja syrjäytyneitä ei pidä kyykyttää jatkuvalla toiminnan "tehostamisella". Tehostamisella kun viitataan nykyään pääsääntöisesti halvimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon.

Asian ei tarvitse olla niin. Voimme vaatia kilpailutukselle myös laatuun liittyviä ja eettisiä kynnyksiä. Tällaisesta voisi toimia hyvänä esimerkkinä vaikkapa Kiuruveden lähiruoka- ja luomukokeilu, jossa kilpailutuksen ehdoissa on määritelty ruoantuotannon tavat. Lisätietoa hankkeesta täällä.

Hanke on onnistunut win-win -esimerkki. Sen avulla on saatu kehitettyä lähialueen työllisyyttä ja yrittäjyyttä, mutta toisaalta on onnistutttu tuomaan hyvää ja puhdasta lähiruokaa kouluihin. On selvää, ettei tällaiset hankkeet onnistu ilman laajaa konsensusta yli puoluerajojen.

Samalla tavoin tieteen ja taiteen huipputulokset vaativat yhteiskunnalta (veronmaksajilta, säätiöiltä, suuryrityksiltä) sinnikkyyttä, jossa täytyy olla varaa diversiteettiin ja jopa suoranaisiin huteihin.

Sitä paitsi kaikki eivät voi olla huippuja. Meidän pitäisi oppia ymmärtämään, että ihmisyyden ydin ei löydy "kaikkensa antamisesta". Olipa sitten kysymys tieteestä, taiteesta, yrittämisestä tai työnteosta.

Monissa asioissa keskinkertainen on ihan riittävän hyvää.

On myös tärkeää, että niitä autetaan, jotka ovat syystä tai toisesta syrjäytyneet yhteiskunnasta. Syrjäytyminen pahentaa eriarvoistumista ja pahentuessaan horjuttaa yhteiskuntarauhaa.

Sitä vastaan kannattaa taistella kunnollisin resurssein.

Samoin kuin ahneutta vastaan. Myös omaa ahneuttamme.

Kuten aikaisemmassa blogissani Viettien yhteiskunta mainitsin, ympärillämme olevia ongelmia ei ratkaise kasvoton "yhteiskunta", vaan ihmiset. Jopa sinä ja minä.

***

Löysin vihdoin ja viimein oman ehdokkaani. Voin kertoa, että kaikki kolme parasta ehdokasta olivat eri puolueista.

Se ei liene yllätys.Kommentit

Suositut tekstit