Teoksen valmistuttua

Hyvä lukijani.

Sain eilen illalla sähköpostissa runoja sävellettäväksi. Sieltä nousi yksi runo, joka jäi kummittelemaan mieleeni. Hyvällä tavalla.

***

Tänään on ollut kiireen makua. Aamulla Musiikkitalolle viimeistelemään seminaaritekstiä perjantaiksi ja oikolukemaan uuden, viime torstaina valmistuneen teoksen (Chamber Vocalise) partituuria.

Teoksen valmistuminen saattaa kuulostaa siltä, että säveltäjällä alkaa päivätolkulla kestävät juhlat, ja että työpaine helpottaisi.

No ei helpota.

Edessä on esimerkiksi oikolukua ja puhtaaksikirjoitusta yms. puhdetta. Lisäksi sävellystyön tiivistyminen loppua kohti tarkoittaa sitä, että muut juoksevat asiat ruuhkautuvat. Sähköposti ja kännykkä on pullollaan vastausta odottavia viestejä.

***

Oikolukeminen on mulle viheliäistä puuhaa (olen tästä tainnut valittaa jo aiemmissa blogiteksteissäkin). Se on virheiden etsimistä, epäjohdonmukaisuuksien korjaamista - musiikillisten pilkkujen viilausta. Se tuntuu loputtomalta suolta. Aina tuntuu jostakin löytyvän vielä virhe, vaikka kuinka yrittäisi edetä huolella. Puuduttavaa. Jos joku voi olla vielä puuduttavampaa, se on stemmojen oikoluku (sekin vielä edessä...)

Kappaleelle tuli mittaa noin viisi minuuttia. Sen sointimaailmassa on jotakin tuttua entisistä kappaleistani, mutta myös paljon minulle uusia ilmaisutapoja. Paljon siirtymiä sävelten ja hälyjen välimaastossa.


Nuottiesimerkki teoksesta Chamber Vocalise tahdit 37 - 40

Eilisiltana varasin lennot Moskovaan marraskuulle kantaesitysviikoksi. Odotan matkaa jännityksellä. Chamber Vocalisen lisäksi siellä esitetään 18.11. minulta muutama muukin teos suomalaisten ja venäläisten muusikoiden voimin. Venäläinen GAMEnsemble lähtee Moskovasta kiertueelle. Matkustan heidän mukanaan Nizhny Novgorodiin, jonka konservatoriossa pidän luennon konserttipäivänä 21.11. Konserttikiertue suuntautuu sieltä Siperiaan, jonne en valitettavasti ehdi mukaan. Voisi olla eksoottista.

***

Lappeenrannassa harjoitellaan tällä viikolla erästä puhallinorkesterikappalettani (Sirena) kuuden vuoden takaa. Konsertti torstaina. Kapellimestarilta tuli tekstarina kysely trumpettien sordiinojen käytöstä. Yhteydenpito säveltäjän ja kapellimestarin välillä on helppoa ja nopeaa. Lankapuhelinten aikana ei noin vain lennosta saanut muutoksia partituuriin tehtyä. Saati siihen aikaan, kun näitä ohjeita läheteltiin puolin ja toisin kirjeitse...


Tänään iltapäivällä tapasin jatkotutkintoni kirjallisen työn ohjaajan Sibelius-Akatemialla. Olin yllättäen taas väärässä paikassa (sentään oikeaan aikaan). Tapaaminen (kun lopulta pääsin Töölöön) oli innostava - kuten yleensäkin. Ensi viikolla tapaamme jälkeen. Sain tehtäväksi leikata kirjoitussuunnitelmastani rönsyt pois. Se tietää, että jo kirjoitettua tekstiä tulee leikkautumaan aika lailla tämän työn ulkopuolelle.

***

Illalla kotiin tullessani olin jotenkin tärinässä. Enkä vieläkään oikein malttanut pysähtyä, vaan päätin kaivertaa tämän blogitekstin, mutta jos sitä nyt yrittäisi, että saisi untakin.

Kommentit

Suositut tekstit