Fantasioita

No niin, nyt heti kärkeen mielikuvitus kuriin.

En aio tässä kertoa omia fantasioita, vaan kertoa Georg Philipp Telemannin (16811767) eräästä fantasiasta soolohuilulle.

Telemann


Telemann on jäänyt hieman erään aikalaisensa - J.S.Bachin - varjoon. Aikanaan Telemann oli kuitenkin todella suosittu säveltäjä.

Telemann kuuluu autodidakteihin, eli itseoppineisiin säveltäjiin. Hän ei ilmeisesti koskaan saanut varsinaista muodollista musiikinopetusta.

Kouluikäisenä hän kuitenkin jo sävelsi ja soitti useita soittimia - muun muassa huilua.

Näyte Telemannin käsialasta
Telemann sävelsi useita soolohuilufantasioita ja ne ovat edelleen keskeistä huiluohjelmistoa. Tähän vaikuttaa ehkä se, että huilistina Telemann osasi kirjoittaa hyvin traversohuilulle istuvia teoksia - ja hyvin ne istuvat myös modernille poikkihuilulle.

Traverso
Olen soitellut nyt viikonloppuna Telemannin kuudennen soolohuilufantasian Dolce -osaa. Dolce on italiaa ja tarkoittaa suloisesti.

Barokin aikana oli tapana, että soittaja koristeli musiikin aina kertauksissa. Tätä perinnettä kunnioittaen päätin lirutella omat koristeet seuraavaan tallenteeseen. Mikään esimerkki soittoni ei ole barokin huilufraseerauksesta, eikä oikeastaan sen ajan koristelutavoistakaan. En ole vihkiytynyt vanhan musiikin saloihin erityisen syvästi.

Mutta halusin leikkiä huilullani ja pitää hauskaa. Sitä varmasti tehtiin barokin aikanankin.

Ohessa video (alinna HD-laatuinen Youtube -linkki)Kommentit

Suositut tekstit