Väärät äänet

Työhuoneella on hiljaista.

Olen istunut täällä nyt pari päivää kuin tatti. Edessäni on juuri nyt pieni keskeneräinen sävellys englannintorvelle ja harmonikalle, jonka oboetaiteilija Aale Lindgren pyysi tekemään taiteiden yöhön kantaesitettäväksi. Sen piti olla minulle ns. kepeä kesälomakappale, mutta puhti ei riittänyt lomalla säveltämiseen (kun siitä säveltämisestä juuri halusin pitää lomaa).


Kappale - vaikka pieni muutaman minuutin ralli onkin - jäi eräällä tavalla solmuun ennen lomaa. En saanut sitä etenemään luontevasti mihinkään suuntaan. Ongelma ja sen ratkaisu oli niin tavanomainen kun olla ja voi, mutta sitä en väsyneenä ja vähän masentuneenakin ennen lomaa tajunnut.

Vika ei ollut siinä, etten keksinyt jatkoa, vaan siinä, että musiikki oli - yhden ainoan tahdin aikana - ikään kuin suistunut raiteeltaan.

Olin yksinkertaisesti säveltänyt "väärin".

Pyyhin ongelmakohdan pois ja aloin miettiä musiikin etenemistä uudelleen. Vanha ratkaisu kummitteli jonkin aikaa mielessä, kunnes uudet ajatukset saivat alaa ja kappale lähti etenemmään nopeasti kaksoisviivaa kohti.

Ei se vieläkään valmis ole, mutta etenee kuitenkin hyvää vauhtia.

***

Viimeisenä hommana ennen lomaa editoin vanhan Brassstorm -nimisen kappaleeni vodelta 2001. Aihetta olikin editoida se. Vääriä ääniä löytyi luvattoman paljon. Se soitetaan Luosto Classic -tapahtumassa ensi viikon perjantaina. Haluaisin päästä kuulemaan sen, sillä en ole sitä itse vielä kuullut (tästä kerroinkin aikaisemmassa blogitekstissä, joka löytyy täältä). Saa nähdä onnistuuko reissu.

Elokuun 20. päivä Metallifonia (Olli-Pekka Tuomisalo, saksofonit ja Risto-Matti Marin, piano) esittää Helsingin juhlaviikkojen Huvilateltassa uudehkoja sovituksia ja muunnelmia heviklassikoista. Minulta on siellä Jumpe! -niminen variaatiosarja Van Halenin stadionhitistä Jump. Samalla keikalla esiintyy myös Apocalyptica. Sitä ainakin yritän päästä kuuntelemaan.

***

Nyt yritän taas keskittyä laittamaan oikeita ääniä oikeille paikoilleen - ja listimään vääriä ääniä, noita säveltäjän päänsisäisiä sontakärpäsiä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit