Arki - säveltäjän juhlaa

Viime viikot ovat olleet hyvää säveltäjäarkea.

Olen vääntänyt työhuoneella kolmea kappaletta, joista ensin sain valmiiksi pienen kesäkappaleen nimeltään Petit. Oboe d'amorelle ja harmonikalle, jonka täällä taiteilijatalossa asuva Aale Lindgren pyysi minua tekemään. Vein alkuviikosta tuoreen kappaleen Aalelle. Hän antoi minulle lähtiessäni häkellyttävän lahjan, 1800-luvulta peräisin olevan Meyer-tyyppisen kuusiläppäisen huilun. Olen siitä ollut aikalailla iloinen viime päivinä.

Huilukaunotar

Toinen kappale on marraskuussa Moskovassa kantaesitettävä noin 5 minuutin Chamber Vocalise sopraanolle ja kamariyhtyeelle. Se jo aika mukavasti edenneenä. 

Kolmantena on Oopperaa arjessa II -projekti, jonka kanssa sain itseni piippuun kesäkuussa. Sekin on pitkällä, mutta joitakin ratkaisevia muutoksia kappaleeseen pitää tehdä.


Nämä kaikki kolme kappaletta ovat keskenään hyvin erilaisia. Se on nähtävissä myös oheisista nuottiesimerkeistä:


Luonnosesimerkki: Oopperaa arjessa II

Aalen kappale on sentimentoa tihkuva konserttitango, vokaliisin keskiössä on sävelen ja hälyn väliset erityyppiset portaattomat vaihtelut ja niille pohjautuvat erilaiset muotorakenteet. Oopperaa arjessa II -teos taas yhdistelee sävellettyä ääntä ja arkeen kuuluvia ääniä.

Luonnossivu keskeneräisestä sävellyksestä Chamber Vocalise


Tango?

No joo, se oli minulle tärkeä terapiakappale, jolle Aalen pyynnön lisäksi antoi sysäyksen eräs säveltäjäkollegani, joka kehoitti sävellyskriisin iskiessä säveltämään jotakin pientä ja ei niin vaativaa.


Nuottiesimerkki: Tango Oboe d'amorelle ja harmonikalle

Työhuonearki katkesi tänään, kun olin tohtoriohjelman maratonpalaverissa (4 tuntia), jossa suunnittelimme elokuun lopun työseminaaria. Oli oikeasti mukava nähdä kollegoita. Meillä on hyvä porukka, sanon ma.

Tytär aloitti tänään kolmannen luokan ja niin kotiarkikin asettui syksyiseen uomaansa.

On tiivis syksy tulossa: sävellystyötä, tutkimusta (erityisesti taiteellisen tutkimuksen metodologiaan liittyvää), paljon erilaisia työreissuja, vähän opetustakin.

Hyvin sujuva arki on säveltäjän juhlaa.

Kommentit

Suositut tekstit