Kesää kohti

Toukokuu on mennyt säveltäessä ja valmistellessa viime viikolla ollutta taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelman seminaariesitystä. Puhuin avoimessa seminaarissa sävellystyön työprosesseista. Aihe on ollut minulle ajankohtainen tänä vuonna. Saimme Johannan kanssa valmiiksi monitieteisen ja -taiteisen artikkelin, jossa vertaillaan rinnakkain pukusuunnittelun ja sävellystyön luonnosteluprosesseja samassa teoksessa. Artikkeli ilmestyy ensi syksynä Sibelius-Akatemian Trio-julkaisussa. Se myös vertaisarvioidaan, mikä oli iloinen uutinen.

Taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelman aihepiirinä oli tänä keväänä "uusi taiteellinen toimijuus". Syksyllä luvassa on taiteellisen tutkimuksen metodologiaa. Kuulostaa kuivan rapsakalta, mutta oikeasti kyseessä lienee kiinnostava syksy. Ainakin tohtoriopiskelijoiden tavoitteena on sitoa metodologia tiukasti taiteen tekemiseen. Ihan käytännössäkin.

Taiteen ja tieteen liitto ei ole helppo. Kaikilta osin se ei edes ole mahdollinen. Mieleeni on kirjoittaessa noussut usein Wittgensteinin puhkisiteerattu fraasi Tractacuksesta: 


Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen. 
Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava.

Tunnen usein uhmaavani tätä lausetta.


***


Vapaahetkinä olen alkanut valokuvata. Kamera on ollut mukana matkoilla ja ihan kotipiirissä, jolloin olen käyttänyt kameraa lähinnä koiraa ulkoiluttaessa. Kesän tuloa seuratessa miettii aina elämän ihmettä. Eilen ystävilleni syntyi kaksoispojat. Ihme ja ihminen. Rimmaa hyvin.


 Roskalava ja luumupuu


 Luumupuun kukkia


Silkkiuikkuemo


Hyvien uutisten lehti


Roots 

Rentukka ja rentukan kaveri. 

Tie vie

Tänään väänsin kevään viimeisiä rahoitushakemuksia tuleviin projekteihini. Nyt pääsen keskittymään sävellystyöhön. Nuottilaitumet kutsuvat.

Kommentit

Suositut tekstit