Video: Antikvariaattilöytöjä - Tahtipuikon tarina

Antikvariaattilöytöjä - Tahtipuikon tarina

Hyvä lukijani. Olen ahkera antikvariaattien koluaja. Valtaosan kirjoistani ja partituureistani olen hankkinut käytettyinä antikvariaateista. Helsingissä on paljon hyviä antikvariaatteja, joista kymmenkunta on sellaisia, joissa käyn useita kertoja vuodessa, parissa jopa muutaman kerran kuussa. Nykyään kirjoja tarttuu mukaani aika kitsaasti, ihan käytännönkin syistä. Kirjahyllyt ovat olleet jo pitkään täpötäysiä. Toinen syy on se, että ostan nykyään ainoastaan kirjoja, joita tiedän (tai toivon) lukevani useampaan kertaan.

Kerran, kymmenisen vuotta sitten satuin näkemään Töölössä eräässä antikvariaatissa partituureja ostaessani kummallisen esineen. Antikvariaatin pitäjä oli saanut sen jonkin kirjaerän mukana. Kyseessä oli varsin kummallinen tahtipuikko 1800-luvulta. Esine oli niin hupaisan näköinen, että päätin ostaa sen.


Lisäväriä löytöön antoi se, että tahtipuikon mukana oli säilynyt 22.3.1899 päivätty ruotsinkielinen runomuotoon kirjoitettu kirje. Siitä käy ilmi, että kyseessä on Schamo -nimisen kapellimestarin tahtipuikko, joka oli päätynyt kirjeen kirjoittaneen Mauri -nimisen oboistin haltuun eriskummallisella tavalla. Vihainen kapellimestari oli raivostunut silmittömästi orkesterivirityksen aikana ja paiskannut tahtipuikon lattiaan - ja painunut tiehensä. Ilmeisesti kapellimestari ei näyttäytynyt enää koskaan. Tahtipuikkoaan hän ei koskaan ainakaan saanut takaisin.
Kommentit

  1. Osaatko/uskallatko kertoa, mistä Helsingin antikvariaateista etenkin löydät hyvin partituureja? Vai haluatko säilyttää sen salaisuutena??

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit