Kohti soivaa muotoa - ajatuksia libreton äärellä


Hyvä lukijani. Bloginpidossani on ollut pientä taukoa.

Joskus pitää jäsentää ajatuksiaan. Nyt on ollut sen aika. Ja eipä siitä sitten sen enempää. Sanonpahan vaan kuten Raid -elokuvan komisaario Jansson: "Elämä - se hassu juttu, joka sattui matkalla kalmistoon."

Suvet suvilumella

Tänään ulkona oli aivan mahtava valo. Vau. Se teki hyvää ja lämmitti jo. Kyllä se kevät sieltä tulee.

***

Tapasin juuri äsken Saila Susiluodon, joka on tehnyt mahtavan libreton seuraavaan Oopperaa arjessa II -projektiin. Kävimme läpi tekstiä, ajatuksia musiikista ja keskustelimme teoksen muodosta. Tämän oopperaperformanssin sävellystyö ja konsepti eivät ole ihan tavanomaisia. Sen takia palaverit runoilijan kanssa ovat tärkeitä.

Säveltäjän ja runoilijan palaveri kuulostaa jotenkin juhlalliselta. Todellisuudessa tapaamiset ovat lyhyehköjä, arjen keskellä äärimmäisen epämuodollisia kahvikupposineen ja kuulumisten vaihtamisineen. Mutta silti niissä keskitytään tiukasti käsillä oleviin kysymyksiin.

Aina kun tekstiä sävelletään, sitä väistämättä tietyllä tavoin "pahoinpidellään". Tekstin luonne muuttuu helposti säveltäessä ja varsinkin librettoa täytyy usein muokata vielä sävellystyön aikana. Ei siksi, että tekstissä olisi jotakin vikaa, vaan siksi, että tekstin, musiikin ja teatterin liitto sisältää käsittämättömän määrän muuttujia. Sävellystyö elävän runoilijan librettoon antaa sen hienon mahdollisuuden, että tekstistä voi keskustella suoraan tekijän kanssa.

***

Olen tehnyt erilaisia luonnoksia oopperaa varten. Osa luonnoksista liittyy kokonaismuotoon, osa lauluosuuteen, osa lyömäsoitinosuuteen, osa on muistiinpanoja ideoista ja osa ajatuksia libreton ja musiikin yhteispelistä. Muistiinpanoissa on paljon myös itselle esitettyjä kysymyksiä ja työlistoja siitä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä tai pohtia (tai siis tekemistähän nimenomaan pohtiminen tässä ammatissa on).

Luonnosliuska Oopperaa arjessa II -projektia varten, joka sisältää muistiinpanoja ja nuottiluonnoksia

Osa luonnoksista on ajan kanssa hiottuja, osa nopeita muistiinpanoja. Näistä luonnoksista ja muistiinpanoista nousee esiin pikkuhiljaa uusi teos. Osa luonnoksista tulee hylättyä, mutta parhaat ideat saattavat päätyä valmiiseen teokseen saakka.

Yksityiskohta vokaaliosuuden kohtalaisen pitkälle viedystä luonnoksesta

Kommentit

Suositut tekstit