Tohtoritaipaletta ja uusi libretto


Hyvä lukijani.

Edellisestä blogimerkinnästä on vierähtänyt aikaa. Tällä välin keskeisin asia työrintamalla on ollut taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelman alkaminen. Ensimmäinen kokoontuminen meillä oli Teatterikorkeakoulussa viime maanantaina. Tällä hetkellä tohtoriohjemassa on 9 jatko-opiskelijaa eri taidealoilta ja suunnilleen samanverran professoreja ja vastuuopettajia johtoryhmässä.

Ensimmäinen tapaaminen valotti hieman mitä tuleman pitää. Tohtoriohjelmasta taitaa käytännön syistä tulla englanninkielinen. Tämä on itselleni haaste, jonka kuitenkin mielelläni otan vastaan, sillä haluaisin todellakin saada kielitaitoni kohenemaan. Ja pakko on tunnetusti lääkkeistä paras.

Meillä on ensimmäinen taiteellisen tutkimuksen työseminaari ensi viikonloppuna Suomenlinnassa. Siellä esittelemme jatkotutkintomme tämän hetkistä tilaa sekä oman taiteellisen työn, että tekstien kautta. Tämän esityksen valmistelu tulee ottamaan vielä aikaa. Ennakkomateriaalit lähetin eilen. Työtä tiedossa silti vielä paljon.

***

Tällä viikolla toinen iso työasia oli, että sain Saila Susiluodolta uuden libreton Oopperaa arjessa II -projektia varten. Hieno. Runollinen, arkinen, outo, hurja ja tarvittaessa hauskakin. Libretto sisältää kymmenen miniatyyrikohtausta. Aihepiiriä en viitsi vielä paljastaa, vaikka aikaisemmissa blogiteksteissä hieman siihenkin viittaan.

Olen suunnitellut ajan jaksottamista libreton avulla ja yrittänyt hahmottaa mahdollista kokonaiskestoa ja kohtausten keskinäisiä suhteita. Teksti tukee hienosti eri nopeuksista ilmaisua. Sieltä löytyy mahdollisuuksia kielelliseen virtuositeettiin, mutta myös hyvin pitkälinjaiseen ilmaisuun.

Vielä puuhailen kokonaismuotokaavioiden ja yleismusiikillisten ideoiden kanssa. Se on vietävän mukavaa. Odotan silti innolla hetkeä, jolloin pääsen luonnostelemaan partituuria.

Kommentit

Suositut tekstit