Neljästoista luukku - luonnoksia, sanelukone ja "laulua"

Neljästoista luukku. Kurkistus työhuoneeseen.

Hiippailin aamulla säveltämään. Säät ovat niin arvaamattomia ja minä sen verran mukavuudenhaluinen, että työmatkapyöräily saa toistaiseksi vaihtua metro-bussi -yhdistelmään.


***


Oopperaa arjessa II -projekti alkaa pikku hiljaa muuttua musiikiksi, vaikkei minulla vielä librettoa olekaan käytettävissä. Sain ajatuksen, että teoksen lyömäsoittajan osuus muodostuisi erilaisista miniatyyreistä. Olen haudutellut ideaa monta viikkoa ja piirrellyt alustavia luonnoksia. Tänään sain tästä ajatuksesta jotenkin konkreettisemmin kiinni.


Nuottiesimerkit: Oopperaa arjessa -nuottiluonnoksia lyömäsoittajalle


Olen käyttänyt viimeaikoina luonnostelun tukena vaimolta pöllimääni sanelulaitetta. Pääni on osoittautunut muistikapasiteetiltaan hataraksi. Aina ei myöskään jaksa/ehdi/osaa kirjoittaa ideoitaan ylös. Sanelulaitteeseen voi hölöttää aivolaavaansa helpommin.Miniatyyrien osalta tuli sellainen villi idea, että ne olisivat eräänlaisessa väljässä fraktaalisuhteessa toisiinsa. Tämä ajatus on vielä ihan kesken, mutta sen aamulla kykenin jotenkin muotoilemaan sanelulaitteelle.


Laitteessa on oikeastaan vain yksi vika; oman äänen ja sönkötyksen kuunteleminen ottaa aika koville…


Sain vihdoin eteenpäin myös pitkään jäissä ollutta ”Ilo” -nimistä laulua. Jumiutuminen johtui melodian ja harmonian ajauduttua umpikujaan. Melodiassa oli pieni ”kauneusvirhe” ja tänään sain sen korjattua siten, että harmoniset ongelmat poistuivat. Neljä säveltä piti muuttaa. Tämä siksi, että eräs sävel alkoi toistua huomaamattani liikaa ja se seikka pysäytti harmonisen etenemisen tunnun. Melodinen kaarros on nyt myös mielestäni parempi.


Nuottiesimerkki: "Ilo" -laulun murheenkryynitahdit korjattuna. Oikeanpuoleisen tahdin lauluosuus muuttui hieman.


Olen honottanut uusittua lauluosuutta työhuoneessa - aika kovalla äänellä, toivottavasti talossa on edes jonkinlaiset äänieristeet…

Kommentit

Suositut tekstit