Kolmastoista luukku - Vierailuluento Tampereella


Talvinen Tammerkoski
kuva: Miraceti

Olin eilen pitämässä vierailuluennon Tampereen ammattikorkeakoulun/konservatorion säveltäjäseminaarissa. Mukanani oli matkalaukullinen nuotteja ja levyjä. Vähemmälläkin olisin pärjännyt. Mutta ajattelin ottaa mukaan materiaalia sen verran, että luennon saisi pidettyä vaikka tietokoneet ja levysoittimet eivät toimisi. Minusta on tullut tämän suhteen säikky. Olen pitänyt useita vierailuluentoja ja ainakin joka toisella kerralla tekniikka on tavalla tai toisella pettänyt.

Tampereen konservatoriolla en ollutkaan käynyt pitkään aikaan. Oli hauska nähdä vanhoja tuttuja. Säveltäjäseminaaria isännöi tällä kertaa Jyrki Linjama.

Tampereella on aktiivinen sävellysluokka, jossa annetaan sävellyksen ammattiopetusta. Sieltä on valmistunut säveltäjäkenttäämme jo paljon uusia kiinnostavia tekijöitä. Opettajina Tampereella on ollut muun muassa Jouni Kaipainen, Juhani Nuorvala ja Hannu Pohjannoro.

Esittelin paria teostani, viime elokuussa kantaesitettyä Le Saxophone -oopperaperformanssia ja muutaman vuoden takaista laulusarjaa Tua Forsströmin runoihin.

Näitä molempia teoksia yhdistää hälyn hyödyntäminen osana musiikkia. Ja tietysti molemmat ovat vokaalimusiikkia. Laulusarjan lopussa on myös pieni teatterillinen ele.

Laulusarja olikin minulle tärkeä teos Le Saxophonen... sävellystyötä ajatellen. Siinä mielestäni onnistuin luontevalla tavalla yhdistämään hälyn osaksi musiikkia ja lisäksi liikkumaan sävelten ja hälyjen välillä portaattomasti.

Sävellysseminaarissa oli välitön tunnelma. Keskusteluakin syntyi mukavasti. Se on aina hyvä asia.

Takaisin tulimme Linjaman Jyrkin kanssa samalla junalla. Meitä yhdistää kaunokirjallisuusharrastus ja oikeastaan aina ensimmäisenä tavatessamme vaihdamme ensiksi kirjakuulumiset. Junamatkalla ehdimme jutella muun muassa oopperoista - ja tietysti niistä kirjoista.


Kommentit

  1. Et varmaan arvaa mitä aion kommentoida! Niin, tuota nuottiesimerkkiä ei taaskaan saa klikkaamalla näkymään suurempana niin että sen pystyisi lukemaan. Pitäisikö sinun siirtää mainio blogisi johonkin toiseen sivustoon, jossa kuvatkin näkyisivät kunnolla?
    JN

    VastaaPoista
  2. Tämä kuvien klikkautuminen isommaksi on tosiaan mystinen ongelma. Osa kuvista suurenee ongelmitta, mutta suurinta osaa ei saa isommaksi. Osaisiko joku neuvoa, miten ongelman saisi poistumaan?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit