Taideyliopisto tulee - olemmeko valmiita?


Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu tekivät tällä viikolla päätöksen yhteisen taideyliopiston perustamisesta. Päätös on synnyttänyt älämölöä taidekentässä. Puolustajat korostavat synergiaetuja ja hallinnon kevenemistä, skeptikot pelkäävät hallinnon paisumista, opetuksen kärsimistä ja resurssien vähenemistä pitkän ajan kuluessa.

Taideyliopiston selkein motivaattori on hallituksen lupailema n. 17-18 miljoonan euron lisäraha.

Seuraavista asioista täytyy mielestäni huolehtia, kun lisärahan käyttöä ja taideyliopiston linjauksia mietitään:

1. Perusopetukseen lisää resursseja. Yksityis- ja pienryhmäopetuksen määrää ei saa leikata, mielummin lisätä. Taideyliopiston täytyy näkyä hyötynä (=korkeatasoinen, yksilöllinen ja riittävä opetus) nimenomaan talon kandidaatti- ja maisterivaiheen opiskelijoille.

2. Ei pidä rakentaa vanhojen hallintorakenteiden päälle uutta kovapalkkaista ylintä johtoa, vaan koko johtamisjärjestelmä (valitettavasti taas kerran) täytyy suunnitella uudelleen.

3. Korkeatasoisen opettajakunnan sitouttaminen taideyliopistoon. Opettajina pitää olla alan parhaimmat taiteilijat, tutkijat ja pedagogit. Tämä tarkoittaa ajantasaista palkkausta, myös tuntiopettajille.

4. Opetushenkilöstön kannustamista opetuksen kehittämiseen, omaan taiteelliseen työhön ja tutkimukseen.

5. Kannustusta taiteidenväliseen yhteistyöhön, mutta EI väkisin opinto-ohjelmiin survottuja poikkitaiteellisia opintoja. Silmänlumeeksi kehitellyistä "synergiaeduista" on karmaisevia esimerkkejä 90-luvun lopun ammattikorkeakoulujen opinto-ohjelmissa.

6. Aina pidettävä mielessä Jussi Rauvolan loistava toteamus: "Taide yli opiston"

Kommentit

  1. Ihan hyvät pointit! Miksi oi miksi näitä ihme fuusioita tehdään..? Ihan kafkamaista tuo hallinto paisuu-kulttuuri ainakin on!

    Pilvi

    VastaaPoista
  2. Voi ei. Miellä on pitkittäistutkimuksen analyysi henkilöstön kokemuksista Aalto-fuusion osalta keväällä valmis. Olisi ihan kiva, että tässä fuusiobuumissa päättäjät lukivat ensin edes ihan vähän alan tutkimusta: 60-80% fuusioista ei tunnetusti saavuta niille astettuja tuloksia.
    - MH

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit