Säveltäjän uudet haasteet - taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelma

Hyvä lukijani. Tähän aamuun jäi tällainen pieni blogihetki. Tapaan klo 11 runoilija Saila Susiluodon ja tässä ei oikein ehdi orientoitua mihinkään muuhun. Suunnitelmissa on saada Oopperaa arjessa -projektia eteenpäin.

Aamuni alkoi koiranulkoilutuksella ja x-määrällä kahvia. Vein Johanneksen pitkästä aikaa päiväkotiin. Mukava katsella pikkujässikän taitavaa pyöräilyä. :)

***

Olen viimeisen puolen vuoden aikana kirjoittanut tänne blogiini taiteellisesta tutkimuksesta. Tätä aihepiiriä olen pohdiskellut oikeastaan koko jatko-opintojeni ajan (tekstejä aiheesta muun muassa täällä ja täällä).

Aihepiiri on erityisesti kiinnostanut minua tänä syksynä. Nyt lienee aika tunnustaa, että kyse ei ole ihan sattumasta. Hain kesällä Suomen Akatemian rahoittamaa taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelman paikkaa. Työhaastattelut olivat syyskuun alussa Teatterikorkeakoulussa, jossa kahdeksan professorin voimin hakijoilta tentattiin soveltuvuutta tehtävään.

Syksyn mittaan olen saanut tietää, että sain tohtoriohjelmasta paikan ja rahoituksen. Se on ollut minulle aika iso asia. Oikeastaan olen aika järkyttynyt. Huh. Joskus tuntuu, että positiivisia asioita on hankalampi ottaa vastaan kuin esim. saada turpaansa.

Asia konkretisoitui tällä viikolla, kun hanke julkistettiin (täällä).

Nelivuotinen tohtoriohjelma alkaa tammikuussa. Silloin aloittaa viisi tutkijakoulutettavaa. Määrä täydentyy jatkossa vielä neljällä taiteilija-tutkijalla. Monitaiteiseen hankeeseen osallistuvat Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia, Teatterikorkeakoulu ja Aalto-yliopiston Taideteollinen korkeakoulu.

Tutkimisen lähtökohtina ovat taiteen käytännöt, taiteellinen ajattelu, havainto ja toiminta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että keskityn seuraavien vuosien aikana tohtorin tutkintooni sisältyvään sävellystyöhön ja siihen liittyvään tutkimukseen, monitaiteisiin, kansainvälisiin seminaareihin ja osallistun taiteellisen tutkimuksen kehittämiseen.Tutkintoni kirjallista työtä olen jo tänä syksynä alkanut terästää yhä enemmän taiteellisen tutkimuksen suuntaan, muun muassa erilaisten sävellysprosessikuvausten kautta.

***

No, nyt yritän juoda vielä kupillisen kahvia ja orientoitua töihini. Iltapäivällä menen Sibelius-Akatemian DocMus -seminaariin keskustelemaan teos-käsityksestä, noin niin kuin säveltäjän vinkkelistä katsottuna.Kommentit

Suositut tekstit