(nuotti)arkista aherrusta - Hylätyt kansiot

Rapsuta!

Aamuni ovat alkaneet jo parin viikon ajan "suden" ulkoilutuksella. Tänään tuo arktisten seutujen asukki innostui pakkasaamusta ja säntäsi kellimään kuuraiselle nurmikolle värikkäiden vaahteranlehtien sekaan. Ison koiran into tarttuu hihnan mukana isäntäänkin, vaikka kellimään en sentään ruvennut.

Totta puhuen kaikenlainen into on tipotiessään. Olen väsynyt ja huomasin hymyileväni erityisen vähän. Jos siis nähdessämme luulet minun irvistävän - niin, se siis yrittää olla hymy.

Työtahti on hidastunut selkeästi ja musiikilliset ideat vähän hakusessa. Lupaavasti edennyt laulujen kirjoittaminen tyssäsi viime viikolla kuin seinään ja suutuspäissäni hylkäsin Ilo-laulun tähänastiset luonnokset. Todennäköisesti kaivan ne lähipäivinä Ö-mapista ja suoristan sivut...

***

Silloin tällöin minulta kysytään, että hylkäänkö musiikillisia ideoitani vai päätyvätkö kaikki sävelkulut jossain vaiheessa valmiisiin kappaleisiin.

No mitään varmaa tästä ei voi tietysti sanoa, koska voihan olla, että joskus kaivan kaikki hyllytetyt luonnokseni ja kokoan ne jonkinlaiseksi musiikilliseksi kauhukabinetiksi.

Mutta joo, minulla on musiikillisia ajatuksia, jotka ovat joko liian teoreettisia tullakseen toteutetuksi, tai niiden esteettinen tai sävellystekninen lähtökohta on niin kaukana "omasta maustani", etten niitä päästä näpeistäni esitettäväksi. Eräs tällainen teos on eräs puhallinkamariteos nimeltään Rivi-era. Se on muutaman vuoden takaa. Kappale perustuu loputtomalle välidominanttiketjulle, mutta se on yhtäaikaa sarjallista musiikkia. Sävellys on minulle eräänlaista epämusiikkia. Koe, jossa naitoin kaksi eri tekniikkaa yhteen.

Tänä syksynä mieleeni putkahti samanlainen asetelma, jossa yhdistyi tonaalisuus, suomalainen tango, polyfonia ja päällekkäin kolme erilaista 12-sävelriviä. Tässä siitä ideasta pätkä videolla. Valitan kuvan ja äänen huonoa laatua...Tämä kuuluu myös sarjaan: "Kaamea korvamato - älä sävellä eteenpäin." Toimisi ehkä (huonona) vitsinä, mutta kun vitsinkerronta (edes musiikillinen) ei ole työni ydinaluetta. Sen verran älyttömät ideat kuitenkin joskus kutkuttavat mieltä, että niiden toimivuutta on pakko kokeilla.

Kommentit

 1. Tuosta tangosta tulee väistämättä mieleen eräs oma tangokokeilu, johon mm. tekstiksi sepitin silloisen solukämpän jääkaapin sisällön.

  VastaaPoista
 2. Tuosta pitää saada puhallinorkesterisovitus!

  VastaaPoista
 3. Teppo: Jääkaappiemme sisältö lienee ollut samankaltainen...

  VastaaPoista
 4. Olisi sitä tuonkin tahdissa vähän tangoa voinut vetäistä! Niin, mutta se nyt ei taida olla tässä pääasia; puhun vain siitä, mihin minun asiantuntemukseni riittää.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit