Video: Pariton (2011), barytontriolleHyvä lukijani. Esittelen seuraavassa viime keväänä valmistuneen sävellykseni Pariton, barytontriolle. Kiitokset vielä muusikoille teoksen linkitysluvasta tänne blogiin.

Barytontrio on etenkin Joseph Haydnin suosima kokoonpano, johon kuuluvat seuraavat soittimet: baryton, alttoviulu ja sello.

Baryton on historiallinen soitin. Sen kukoistusaika päättyi 1800-luvun alkupuolella ja se jäi pitkäksi aikaa todelliseksi kuriositeetiksi musiikissa. 1900-luvulla soitinta kohtaan on tunnettu jälleen kiinnostusta.


Suomessa barytonia on tehnyt tunnetuksi musiikin tohtori Markus Kuikka, joka myös tilasi minulta Pariton -teoksen. Barytonin erikoisuus ovat soittimen takana olevat resonanssikielet, joita voi näppäillä. Resonanssikielten sointi on hieman kanteleen tai zimbalomin tapainen. Pariton -teoksessa resonanssikielten ääntä on kuultavissa heti alussa.

Pariton valmistui kevättalvella 2011 ja se kantaesitettiin Suomalaisen barytontrion toimesta 7. huhtikuuta Sibelius-Akatemian konserttisalissa.


Sävellystyön aloitin syksyllä 2010. Teos oli muutaman kuukauden "telakalla" muiden sävellyskiireiden - lähinnä Oopperaa arjessa -projektin vuoksi.

Kirjoitin aikaisemmassa blogissani, että Paritonin musiikki on omasta mielestäni surumielistä, syksyistä.

Tämä voi johtua siitä, että sävellyksen kaksi ensimmäistä osaa ovat harmoniselta luonteeltaan aika staattisia. Ensimmäisen osan liikkuvuus tapahtuu pääasiassa aina yhden harmonian sisällä. Varsinaista harmonista imua on oikeastaan vasta teoksen päätösosassa.

Teoksen sointimaailma liikkuu hälyjen ja sävelten välimaastossa. Tämä sointimaailma on kiehtonut minua paljon viime vuosina.

Pariton on kolmiosainen sävellys (1. Agile, 2. Tranquillo spiritoso, 3. Con fuoco). Oheisesta linkistä löytyy teoksen kaksi ensimmäistä osaa. Finaali tulee myöhemmin. Liitän sen aikanaan tähän blogitekstiin.

Video You Tubessa: Pariton

Esitystiedot:

Pasi Lyytikäinen (1975-) Pariton (2011) Premiere

1. Agile
2. Tranquillo spiritoso

The Finnish Barytontrio: Markus Kuikka baryton, Markus Sarantola viola & Jussi Seppänen cello. Concert recording at 7. April 2011
The Concerthall of Sibelius Academy, Helsinki

Kommentit

Suositut tekstit