Oopperaa-lauluja-ohari-pyöräilyä-smokki-ruokajono-sauna - normiperjantai


Aloitin aamun Oopperaa arjessa II -projektin suunnittelulla. Aion taltioida Aleksanterinkadun äänimaisemaa muutamasta paikasta muutamina eri ajankohtina löytääkseni mahdollisimman hyvän esitysajan, jolloin arjen äänet ja sen pohjalta säveltämäni musiikki limittyvät parhaiten yhteen. Kuten jossakin aiemmassa blogitekstissäni totesin, aion tällä keraa antaa esittäjille huomattavasti vapaammat kädet äänimaisemaan reagointiin. Eräs keskeinen sävellyshaaste on juuri tässä. Kuinka toteutan äänimaiseman ja esittäjien välisen kommunikoinnin päästämättä hommaa vapaaksi improvisaatioksi. Sitä pohdin tänään.


Iltapäivällä sävelsin eteenpäin Ilo -laulua (ks. edellinen blogiteksti). Laulu- ja piano-osuuden yhteispelin suunnittelu eteni mielestäni mukavasti. Laululle leimallinen jambirytmi (’ti-daa’) sai rinnalleen vasta-aiheen, joka on vähän sellainen linnunlaulun ja sadepisaroiden äänten risteytys... Se on nähtävissä luonnosesimerkin keskirivillä pianon oikeassa kädessä.


Luonnosesimerkki: Ilo -laulun alku Helvi Juvosen runoon, bassobaritonille ja pianolle


Laulun harmoniat ovat nopeasti vilkaistuna riitasointuisia, mutta dissonanttista hälyisyyttä vähentävät huomattavasti erilaiset terssirakenteet, matala basso, murtosointujen sitominen pedaaliin ja laaja ääniala. Pianotekstuuri soi itseasiassa hyvin pehmeästi – vaikka itse sanonkin.Btw, Kalenteri on kiva keksintö. Vielä kivempaa on, jos muistaa välillä vilkaista kalenteria. Varsinkin nyt, kun perheemme syysloma on suunnilleen kaikilla eri aikaan (oli yhtenäiskulttuurissa puolensakin...). Lupauduin vierailemaan ensi viikolla eräässä lukiossa ja kertomaan säveltäjän työstä. Mutta eilen tajusin, että olen ensi viikon maakunnassa lasten kanssa viettämässä syyslomaa. Joten nyt pitää tehdä viheliäinen ohimarssi. Aargh! Noloa. Onneksi sain sovittua, että voin tehdä visiitin marraskuussa.


Kalenteria tuijotellessa tajusin myös muutaman muun asian, joka piti hoitaa vielä tänään. Kalenterissa luki: "muista smokki."


Au. Siinäpä työasia, jota ei pysty etänä hoitamaan viikolla, joten ei kun pyörän selkään ja pukuvuokraamoon mitanottoa varten.


pyörä syysauringossa

Asioin yleensä samassa putiikissa Mannerheimintiellä. Heillä on jo enteuudestaan mitat valmiina. Edellisestä käynnistä on sen verran aikaa, että oli parempi tarkistaa mitat. Niin, nyt heillä on myös uusi vatsanympärysmittani (Ai,ai,ai,ei,ei!)Pukuvuokraamoon pyöräilin Helsinginkadun kautta. Silmiini osui Kallion ruokajono. Näky pysäytti. Jono oli pitkä ja ihmisiä laidasta laitaan. Perheenäitejä, alkoholisteja, vanhuksia ja kärsineen näköisiä ihmisiä.

"Suomenmaassa on jotain mätää", sanoisi Hamlet.

Uskonto on aiheuttanut paljon turhaa kärsimystä maailmassa. Mutta on sen piirissä tehty hyvääkin. Hurstien laupeudentyö on siitä hyvä esimerkki. Tätä toimintaa kunnioitan syvästi.

ruokajono Kalliossa tänään


Kaupungista saavuin kotiin monien kysymysten saattelemana. Ainoatakaan järkevää vastausta ei tullut mieleeni.

***

Meidän perheellä on tapana aloittaa viikonloppu saunalla. Tosin siitä on pitkä aika, kun olemme ehtineet saunaan yhtäaikaa. Tänään ehdimme.

Perjantaisauna tekee viikonlopusta jotenkin pidemmäntuntuisen. Kannattaa kokeilla. Hyvää viikonloppua kaikille.

Kommentit

  1. Terve,
    laulupäiväkirjasi on kivaa seurattavaa, mutta kun noista nuottiesimerkeistä ei näe oikein mitään. Etkö pysty laittamaan niitä sellaiseen muotoon, että kun niitä klikkaa ne tulevat isommassa koossa näkyviin? Jussi N.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Jussi,

    yritän saada tämän kuvahomman toimimaan... sori taas...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit