Sisustamista ja sävellystyötä


Tänään sain vihdoin viimeisetkin kirpputorilta ostetut huonekalut työhuoneeseeni ja siivottua kaikki paperini mappeihin (pientä kasaa lukuunottamatta...). Työhuoneessani on kaksi työpöytää. Ylemmässä kuvassa näkyvä pöytä on tietokonetta ja koskettimistoa varten. Sille pöydälle ei sitten muuta mahdukaan.

Alemmassa kuvassa näkyvä työpöytä on käsin kirjoittamista - luonnostelua ja muuta kirjoittamista - varten.

Kirjahylly näyttää vielä suhteellisen autiolta. Onneksi suurin osa mapeista mahtui laipiossa olevaan syvennykseen.

Toteutin työhuoneessani pitkäaikaisen haaveen ja hankin sinne pötköttelyä varten sängyn. Iso osa työstäni on oikeastaan mietiskelyä. Musiikin pohtimista on jotenkin pöljän tuntuista tehdä toimistotuolissa istuen. Musiikin yhtäaikainen säveltäminen ja ylöskirjoittaminen ei minun kohdallani toimi. Parhaiten ideat liikkuvat horteessa - unen ja valveen rajamailla. No joo, myönnetään; olen päivätirsojen suuri ystävä... :)
Seinälle ripustin orienttia tunnelmaa tuomaan marraskuussa Shanghaista hankkimani kalligrafiat. Alempi kuva on otettu marraskuussa Shanghaissa taiteilijan työpajassa. Tekeillä on vasemmanpuoleinen työ.


Sisustuspuuhailun lisäksi ehdin suunnitella tänään eteenpäin Oopperaa arjessa II -teosta. Mietin parhaillaan hahmojen tarkempaa luonnetta ja ääniarsenaalia. Lähiaikoina olen menossa Aleksanterinkadulle äänittämään ja kuvaamaan luonnostelua varten äänimaisemaa. Sitä ennen haluan kuitenkin miettiä haluamaani äänirepertuaaria ilman Aleksin vaikutusta. Tässä vaiheessa luonnokset ovat vielä aikamoista ajatusvirtaa ilman järjestystä. Piirsin jopa kuvan kadunreunuksesta auttamaan äänimaiseman kuvittelua.

Tämän lisäksi luonnostelin pianotekstuuria pieneen Helvi Juvosen "Ilo" -nimiseen runoon pohjautuvaan lauluun. Tämän laulun teksti on ollut pitkään "jonossa" työpöydälläni. Pianotekstuuri muistuttaa aikaisempien laulujeni sävelmaisemia. Tämä on seikka joka saa minut aina varuilleen. Maneerit ovat musiikissa (niin kuin tietysti muussakin elämässä) helppo ansa.

Kommentit

 1. Hienolta näyttää. Ei tässä voi kun suu ympyränä ajatella, että kyllä on ihmisten työt erilaisia:-) Mukavaa syksyä täältä Tampereelta!

  VastaaPoista
 2. Voi Pasi kuinka hienolta se sun työhuoneesi, munkinkammiosi, näyttääkään! Olemmeko oikeasti samalla työhuoneella? Kerään rahaa ja tilaan sinut sisustamaan munkin puoliskoni. Siis minunkin:)Anne

  VastaaPoista
 3. Kiitokset Annalle ja Annelle kommenteista. Minulla oli kyllä tuuria, kun löysin juuri sopivankokoisen, tunnelmallisen työhuoneen. Kerrottakoon siis, että samassa huoneistossa työskentelee myös kirjailija ja lavastaja. Hienoa, että ympärillä on pieni työyhteisö. Tämä säveltäminen kun on pääsääntöisesti hyvin yksinäistä puuhaa...

  VastaaPoista
 4. Maneerit voivat tuntua itsestä harmillilta, mutta mikä on ero maneerien ja sävellystyylin välillä? Jos teos on omasi, voiko kuulija väittää musiikkiasi maneristiseksi, vai onko kyse vain sinulle luontaisesta sävellystyylistä? Mozart ja Shostakovitsh olivat yhtä suurta maneeria... Ja jälkisarjallinen "modernismi" on sekin pelkkä maneeri, jos kärjistetään.

  Just a thought.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi OT. Olen pohtinut tätä sävellystyylin ja maneerin välistä eroa. Se lienee hiuksenhieno, veteen piirretty ja hämärä. Tottahan se: maneerin loputon välttäminenkin saattaa muodostua maneeriksi... :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit