Minimalto (2006) 4. osa, Elegia e groove


Esittelen tässä blogitekstissä soolonokkahuilulle sävelletyn sarjan Minimalto viimeisen osan Elegia e groove. Olen lisännyt teoksen muut osat tänne blogiini jo aiemmin.Video: Pasi Lyytikäinen: Minimalto, 4. osa, Elegia e groove, esittäjä: Eero Saunamäki,
kustantaja: Fennica Gehrman Oy


Minimalton päätösosa sivuaa vähiten minimalismia. Se on enemmänkin kokoava päätösjakso, jossa muunnellen hyödynnetään kolmen ensimmäisen osan musiikillista materiaalia. Kappaleessa lyö kättä kaksi erilaista maailmaa, moderni eleginen ja bebob-vaikutteinen musiikki.

Viimeinen osa on soittajalle virtuoottisin. Se vaatii nopean kielityksen ja poukkoilevan rytmiikan ja laaja-alaisen melodiansa vuoksi kovatasoisen soittajan.

Aivan kappaleen lopussa on soittajalle pieni kompa. Perinteisestä läpättömästä alttonokkahuilusta ei nimittäin löydy kolmiviivaista fis:ää, vaikka esim. g3 ja as3 löytyvätkin. Fis3:n saa soittimella kuitenkin toteutettua ottamalla kolmiviivaisen f:n sormituksen ja tukkimalla koukistetulla reidellä nokkahuilun alapään, jolloin ääni nousee puolisävelaskelta. Tähän temppuun pitää tietysti antaa soittajalle hieman aikaa, joten kyseeseen tulevat lähinnä aika-arvoltaan pitkät äänet. Tämän trikin opetti minulle sävellystyön aikana kappaleen tilaaja Eero Saunamäki. Totta kai minä olen sen verran yllytyshurja, että pakko sitä oli käyttää.

nuottiesimerkki: Minimalto, 4. osa, Elegia e groove, viimeinen sivu. Tekstissä mainittu kolmiviivainen fis näkyy kolmanneksi viimeisen rivin viimeisessä tahdissa.

Kommentit

Suositut tekstit