Säveltäjä keikalla - Juhani Ahon 150-vuotisjuhla 19.5.

Necto Ensemble harjoittelee Tapio von Boehmin johdolla.

Petri Bäckström (ed.), Nicholas Söderlund ja Essi Luttinen Helsinkiin-sarjan harjoituksissa. Petriä melkein hymyilyttää.


Säveltäjä istuu yleensä työhuoneessa ja säveltää.


Kuin tatti.


Paitsi tatti ei sävellä.


Säveltäjä ei siis liiemmin esiinny, ellei hän satu samalla olemaan ammattimainen soittaja, laulaja tai kapellimestari. Silloin tällöin säveltäjä joutuu kuitenkin työhuoneestaan parrasvaloihin. Useimmiten tämä tapahtuu kantaesitysten yhteydessä.


Jos olet aktiivinen konserttikävijä, niin olet ehkä saattanut nähdä säveltäjän lavalla. Hän on yleensä se huonoiten pukeutunut (tai eräissä tapauksissa ylipukeutunut) kengänkärkiään tuijottava hiippari, joka kutsutaan lavalle aplodien aikana, viimeisenä esityksen jälkeen. Jos säveltäjä ei ole koskaan ollut esiintyvä taiteilija, hän yleensä tuo mukavaa tilannekomiikkaa mukanaan lavalle. Paljon nähtyjä gageja ovat muun muassa kumarrukset väärään suuntaan/aikaan, hiuksien, suun tai silmälasien hyplääminen, poukkoileva kävely, käsien epämääräinen viuhtominen, jähmettyminen puupökkelöksi, tai arpominen että menisikö aplodien jälkeen takaisin istumaan vai soittajien perässä lavan taakse. Jos tunnet Rowan Atkinsonin hahmon Mr Bean, osaat kuvitella tarkoittamani tyypin.


No, asiaan. Edelliseen pakinointiin liittyen olin itse töytäilemässä lavalla viime torstaina. Silloin vietettiin Juhani Ahon 150-vuotispippaloita Helsingin yliopiston juhlasalissa. Kutsuvierastilaisuuden ohjelmassa oli professori Anneli Kauppisen avauspuhe joka sisälsi tasavallan presidentin tervehdyksen, juhlaesitelmiä ja näyttelijä Mikko Pörhölän upeasti tulkitsemia Juhani Ahon kirjeitä (ks. ohjelma alla). Juhlapuheet oli hienosti linkitetty uuteen Aho-tutkimukseen ja ne valaisivat hyvin kansalliskirjailijan merkitystä kirjallisuudellemme.


Ohjelman lopuksi Tenori Petri Bäckström, mezzosopraano Essi Luttinen, bassobaritoni Nicholas Söderlund ja Necto Ensemble Tapio von Boehmin johdolla esittivät Helsinkiin-oopperasta kokoamani yhdeksänosaisen sarjan. Alisa Javits oli tehnyt sarjaan upean videoteoksen, joka heijastettiin kahdelle kankaalle.


Mutta ennen kuin esitykseen asti päästiin oli takana aikamoinen työmäärä: muun muassa aikataulujen rakentamista, harjoituksia, muusikkorekrytointia, nuottien postittelua, sopimuksia, budjetinlaskentaa, yhteistyötä visualisoijan kanssa, yhteistyötä kustantajani (Fennica Gehrman) ja puhtaaksikirjoittajan (Jani Kyllönen) kanssa. Valtaosan juoksevista asioista hoiti tuottajamme Kerttu Piirto.


Kaikki tekivät tässä projektissa upeaa työtä, siitä vielä kiitos koko työryhmälle. Yleisön reaktiot esityksen aikana, runsaat aplodit ja kommentit sen jälkeen lämmittivät kovasti.


Ai niin. Kyllä, onnistuin häröilemään lavalla. Lähes aluksi mainitulla tavalla...Juhani Aho 150-vuotta

Ohjelma


Avaus

professori Anneli Kauppinen


Juhani Ahon kirjeitä

näyttelijä Mikko Pörhölä


Iisalmi – Helsinki – Pariisi

Juhlaesitelmä: professori Jyrki Nummi


Kommenttipuheenvuorot:

FT Saija Isomaa

FT Riikka Rossi

FT Vesa Haapala

---

Pasi Lyytikäinen: Helsinkiin-sarja

(Helsinkiin-oopperan konserttiversion kantaesitys)


Visualisointi: Alisa Javits

Kapellimestari: Tapio von Boehm


solistit:

Antti: Petri Bäckström, tenori

Alma/äiti: Essi Luttinen, mezzosopraano

Kalle/isä: Nicholas Söderlund, bassobaritoni


Kamariyhtye Necto Ensemble:

Outi van Treeck, huilu, piccolo


Anna-Kaisa Pippuri, oboe, englannintorvi


Mikko Raasakka, klarinetti


Otto Virtanen, fagotti


Tommi Hyytinen, käyrätorvi


Linda Hedlund, viulu I


Tanja Kortman, viulu II


Iiro Rajakoski, alttoviulu


Seeli Toivio, sello


Kiira Siikavirta, kontrabasso


Tuottaja: Kerttu Piirto

Kommentit

  1. Kiitos, oli tosi hieno kokemus! Loistava teos! T. Seeli Toivio, sellisti http://www.seelitoivio.com

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit