Minimalto (2006) alttonokkahuilulle 1. osa.


Tässä blogitekstissä esittelen teoksen Minimalto-nimisen teoksen ensimmäisen osan. Se on sävelletty vuonna 2006. Teoksen tilasi valtion säveltaidetoimikunnan tuella nokkahuiluvirtuoosi Eero Saunamäki. Hän kantaesitti sen tammikuussa 2007 Kaustisen kamarimusiikkifestivaalilla. Eero on todellinen musiikin monilahjakkuus. Hän on saksofonisti Kaartin Soittokunnan riveissä, mutta hänet tunnetaan myös valovoimaisena laulajana.


"Nokkahuilu. Joo, köh."

Nämä olivat ensimmäiset ajatukseni, kun Eero tiedusteli minulta soolokappaletta. Muovinen Aulos oli jättänyt minuun kymmenientuhansien muiden lasten tavoin lähtemättömät arvet peruskoulussa.

Tunsin toki Telemannin ja Vivaldin loisteliasta nokkahuilutuotantoa, mutta silti. Ainoastaan sana "melodika" olisi voinut vääntää veistä pahemmin sielussani.

Eero sai kuitenkin innostumaan minut nopeasti tästä projektista. Hän esitteli soittiminen mahdollisuuksia. Nokkahuilusta paljastui useita uusia puolia.

Suurin ongelma oli oikeastaan oli, että Eero toivoi suhteellisen laajaa, noin 12 minuutin mittaista soolonokkahuiluteosta. Isommalla kokoonpanolla tämä onnistuu kivuttomammin, mutta 12 minuuttia mielenkiintoista nokkahuilumusiikkia...

Niin aloin kuvitella kappaletta laajaan horisonttiin ja lämpenin ajatukselle, että tässä teoksessa saattaisi toimia - niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin - pienen materiaalin tekniikka. Aloin tutustua minimalismiin, tyylisuuntaukseen joka ei takavuosina ollut erityisemmin hyvässä huudossa rakkaassa opinahjossani, Sibelius-Akatemiassa.

Perinteistä minimalistista sävellystä tästä ei tullut, vaan enemmänkin vaikutteita otin minimalistisesta kuvataiteesta ja runoudesta.

Tässä blogissa kuultava teoksen ensimmäinen osa on nimeltään "con ritmico". Sen yksinkertainen idea on edetä kolmen sävelen vaihtelevasta toistosta hitaasti kaksitoistasävelisyyteen. Videon alla on nuottiesimerkki kappaleen alusta. Huomionarvoista ensimmäisessä osassa on esitysmerkintöjen olemattomuus. Vain tahtilaji, sävelet ja tempomerkintä. Tosin dynamiikkaa nokkahuilulle tavallisesti on turha merkitä. Mutta siitä seuraavassa blogissani...

Tämä ralli soi muuten kokonaisuudessaan vuosi sitten newyorkilaisella radiokanava Q2:lla Eeron esittämänä.Video: Pasi Lyytikäinen: Minimalto, 1. Con ritmico, esittäjä: Eero Saunamäki,
kustantaja: Fennica Gehrman Oynuottiesimerkki: Minimalto (2006), 1. Con ritmico (alku)

Kommentit

Suositut tekstit